Det er i høj grad en vanesag, hvad vores smagsløg synes om og ikke synes om. Vi kan derfor, ved hjælp af gradvise ændringer, justere vores smagsløg og tune dem i en retning af sunde fødevarer, siger diætist Lisa Bolting.

Har du svækket dine smagsløg?
Mange mennesker har svækket deres smagsløg ved enten at overhælde maden med dressing eller tilsætte stærke krydderier. Det fjerner nemlig den oprindelige smag i fødevarerne, og smagsløgene bliver derfor ikke stimuleret med alle 5 smagssanser.

De 5 smagsvarianter er:
• Salt
• Surt
• Sødt
• Bittert
• Umami

Når fødevarernes naturlige smag erstattes af diverse ensformige smage, vænner vi vores smagsløg til meget ensporede smagsoplevelser.

LÆS OGSÅ: Disse madvarer kan du ikke spise for meget af

Væk sanserne
Hvis du for eksempel er stor tilhænger af ketchup til dine aftensmåltider vænner du smagsløgene til den søde og lidt sure smag og smager således ikke umami smagen i fisken, de kogte gulerødders sødme, creme fraichens surhed eller rucolasalatens bitre smag. Du går således glip af et festfyrværkeri af forskellige smagsoplevelser ved dine måltider. Smagsoplevelser som vækker dine sanser, og giver dig en mere fuldendt følelse af at være mæt, mæt af mad og smagsoplevelser.

Mindre salt
Måden at ændre sine smagsløg på er gradvist at undgå stærke krydderier og mindre salt. Smagsløgene bliver således bedre til at skelne mellem smagsnuancerne i maden.

Friske frugter og grøntsager indeholder et væld af smagsnuancer og smager godt præcis som de er. En rå sødlig gulerod, et frisk syrligt æble, en bitter og sur grapefrugt eller en dejlig solmoden tomat med umamismag.

Nye smagssanser hver 10. dag
Smagssansen er hos os mennesker knyttet til smagsløgene, som der findes talrige af på visse områder af tungen. Som børn starter vi ud med smagsløg på tungen, i gangen og i svælget, og antallet aftager med alderen.

LÆS OGSÅ: Sådan tilfredsstiller du den søde tand med god samvittighed

Specialiserede celler
Det enkelte smagsløg er opbygget af ca. 50 specialiserede sanseceller arrangeret i en løgformet struktur i kontakt med overfladen af tungen, gennem en lille åbning, kaldet smagsporen og i kontakt med nervetråde, der leder smagssignalerne til centralnervesystemet.

Følsomme smagsløg
Det enkelte smagsløg er overvejende følsomt for en enkelt smag. Hvad er endnu mere fascinerende er, at de enkelte sanseceller kun fungerer i ca. ti dage. De udskiftes således løbende og er derfor modtagelige overfor forandringer.

Ren smag
Væn dig derfor langsomt til at spise de sunde madvarer, bid for bid. Så vil du opleve at du med tiden vil have fået smag for mere sunde madvarer, da den fede smag, fra for eksempel dressing eller sovs, gradvist er blevet udskiftet med en mere mager og ”ren” smag.

Se her hvilke madvarer der indeholder de 5 smagsvarianter:

- brug dem som smagsforstærker i maden

Salt: Kapers, saltede nødder, soja
Surt: Citron, creme fraiche
Sødt: Frugt (frisk eller tørret), bær, honning, sirup
Bitter: Kaffe, grøn te, mørk chokolade, grapefrugt, mandler, artiskok, rucolasalat, radiser, kinaradise, karry, gurkemeje og kål
Umami: Bouillon, parmesanost, modne tomater (friske og tørret), velhængt kød, fermenterede og tørrede kødprodukter, fisk, skaldyr, svampe og tang.

Kilde: Altomkost.dk

LÆS OGSÅ: 5 nemme måder at sætte turbo på forbrændingen

 

Tab (dig) og vind med Slankeklubben!

Denne artikel er skrevet af Ude og Hjemme Slankeklubben i samarbejde med SlankeDoktor.dk. Hvis du melder dig ind i Slankeklubben i dag, får du som velkomstgave en gratis grøntsagskniv fra Raadvad af høj kvalitet til en værdi af 499 kr! Så er du godt i gang, når du skal i køkkenet og lave slankemad.

Start dit vægttab i dag og få din grøntsagskniv fra Raadvad til en værdi af 499 kr.

Hvis du tilmelder dig inden  10. april 2013, kan du også være med i Danmarks sjoveste slankekur, "Taberne Vinder". Her kan du både smide nogle kilo og vinde eksklusive præmier oveni! Hvis du er med hele vejen, deltager du blandt andet i lodtrækningen om en luksusrejse for to til Thailand!Slank med kager?

Skal du passe lidt på vægten, så undgå at det bliver for surt. Prøv en af de 10 opskrifter på lækre og sunde kager og desserter fra Slankeklubben i galleriet nedenfor.

Relaterede artikler

Jette frygter at blive for slank

Jette Bertelsen fra realityserien "Mig og min mor" på Kanal 4 skal have foretaget en fedmeoperation. I 25 år har hun døjet med smerter fra sin slidgigt og eneste løsning er, ifølge lægerne, at hun taber sig hurtigt og meget.
Aller Media A/S © 2015 - www.aller.dk
Besøg også Ude og Hjemme på Google+