Bliver man mere fuld af at drikke med sugerør?

Et sugerør går for at være en genvej til en større brandert. Men kan du spare på SU’en ved at suge dine sjusser indenbords?

Det kunne være et godt trick for at spare på SU’en. Men det kunne også være en mors bekymring for alkoholens svøbe.

Videnskab.dk’s læser Emma Katrine Jeppesens mor er i hvert fald ude med noget af en påstand:

- Tænkte på noget, min mor sagde i går - hun sagde: Man bliver mere fuld af at drikke med sugerør! Men gør man egentlig det? Og - hvorfor/hvorfor ikke? spørger Emma Katrine Jeppesen.

På Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet tager forskningsleder og professor Janne Tolstrup straks telefonen.

Læs også: Alkohol gøre store mænd mest aggressive

Mere luft
 

Selv om der hende bekendt ikke findes en skudsikker, videnskabelig test af spørgsmålet, så har hun alligevel et bud:

- Det er meget svært at forestille sig, at man skulle kunne blive mere fuld af at drikke med sugerør. Altså hvis man drikker hurtigere med sugerør, bliver man måske hurtigere fuld, men i sidste ende bliver man ikke mere fuld, siger Janne Tolstrup.

Men hvad nu hvis der slipper mere luft ind, når man drikker med sugerøret?

- Jamen, man får da ikke mere luft ind, når man drikker med sugerør. Og uanset hvad, så gør det heller ingen forskel, fastslår Janne Tolstrup.

Til gengæld kan der være en effekt i at drikke champagne eller anden kulsyreholdig, alkoholisk drik, fortæller professoren.

Læs også: Advarsel: Bland ikke alkohol og energidrikke

Kulsyre i maven

- Der er lavet en godt nok meget lille undersøgelse, der viser, at man bliver lidt mere fuld af væsker med brus. Det skyldes, at når man får kulsyren ned i maven, så bliver alkoholen hurtigere optaget, men det er altså en ganske, ganske lille effekt, siger Janne Tolstrup.

Hun er i øvrigt godt bekendt med alkoholmyter:

- Da jeg var ung, var der nogen der påstod, at kogt cola forstærkede effekten. Der er også nogle læger, der har undersøgt, om man kunne optage alkohol gennem fødderne og derfor tog fodbad i alkohol, men begge dele var uden virkning, konstaterer Janne Tolstrup.

Og slår så endelig fast:

- Til syvende og sidst handler det om, hvilken mængde alkohol du drikker, og hvor hurtigt du drikker den.

Læs også på Videnskab.dk

Alkoholglæde giver højere alkoholforbrug
 

Den store lchf guide