Sådan får du alenetid med børnene

Med to eller flere børn kommer også bekymringen: Får jeg nu givet hvert enkelt barn nok opmærksomhed. Familie-ekspert Charlotte Højlund råder dig til droppe den dårlige samvittighed og giver dig tip til at få alenetid med hvert barn. Det gælder om at udnytte de muligheder, hverdagen byder på.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Alenetid med mor

- Husker du at give dine børn noget alenetid? Det spørgsmål er jeg blevet stillet, hver gang et af mine børn er begyndt i skole, og vi har været til den obligatoriske samtale med sundhedsplejersken. Og hver gang har mit svar lydt: - Både ja og nej.
Jeg er nemlig ikke så krakilsk omkring alenetid som mange andre børneeksperter.

Svært at få set alle børnene i øjnene

Da jeg for nylig holdt foredrag i Ebeltoft, fik jeg samme spørgsmål. En kvinde med fem sammenbragte børn fik ofte dårlig samvittighed over, at hun ikke altid "fik set alle børnene i øjnene", fordi der var så mange. Hun ville vide, hvad jeg gjorde.

LÆS OGSÅ: Sådan får du sammenbragte børn til at føle sig som søskende

Drop den dårlige samvittighed

Jeg mener, at det er endnu en af de ting, der er med til at give forældre dårlig samvittighed. Vi er alt for fokuserede på, at børn skal have alenetid med mor eller far.
Det skal de selvfølgelig også, men det behøver ikke at være lagt i skema, og det behøver ikke nødvendigvis være hver dag. Men det skal være, når barnet har behov for det. Og det ved man, når man har en god føling med sine børn, som langt de fleste forældre har.
En dag ringede min ældste datter for at blive hentet på stationen. Hun spurgte, hvem der kom efter hende. Da svaret var, at det blev hendes papfar, lød hun lidt nedslået. Ikke fordi hun har et dårligt forhold til ham, men fordi hun netop den dag havde brug for mig. Den fangede jeg, og selvfølgelig kørte jeg efter hende.
Hvis du stoler på, at du kender dine børn godt nok til at kunne høre og mærke deres behov, får de formentlig rigelig alenetid.

Udnyt hverdagens muligheder

Alenetid med mor eller far behøver ikke at være lig med forkælelse, spil eller en udflugt ud af huset. Hvis du bruger de muligheder, hverdagen byder på, kan du sagtens finde tid til hvert enkelt barn:

¤ Bed et barn om at hjælpe med madlavningen, så I kan få en snak samtidig.

LÆS OGSÅ: Sunde snacks og madpakker til børnene

¤ Tag et barn med på indkøb, hvor I kan få snakket om, hvad der fylder lige nu.

¤ Hvis I har dyr, kan du bede et af børnene gå med ud og fodre eller lufte hunden sammen med dig.

Tag børnene med

¤ Tag et barn med i haven, uanset om der skal luges, hentes æbler, sås eller plantes - det er godt sted at få snakket.

LÆS OGSÅ: Sådan får du børnene med i haven

¤ Lad børnene være med i gøremål som istandsættelser, omrokering, vasketøj og så videre.

¤ Udnyt de forskellige bilture til og fra institutioner, skole og sportsaktiviteter til at få talt om deres dag, liv og tanker.

¤ Skal du ud og købe noget ekstraordinært som møbler, maling eller planter, som kræver mere end en tur i supermarkedet, kan du lave en tur ud af det med et enkelt barn.