En læser fortæller: Jeg er en glad skralder

Min skattejagt er god for både miljø og økonomi.

Et frø spirede

For nogle år siden læste jeg en artikel om en kvinde, der efter dagligvarebutikkernes lukketid kiggede i deres affaldscontainere og indsamlede kasserede madvarer, som stadig var spiselige. 

Jeg rynkede lidt på næsen, for umiddelbart lød det ulækkert at rode rundt i en skraldespand og tilmed spise indholdet. Alligevel begyndte et lille frø at spire i mig, for jeg er både sparsommelig og miljøbevidst, og selvfølgelig lød det fjollet at smide spiselig mad ud.

Vendepunktet kom, da min veninde begejstret fortalte om en skøn frugtsalat, hun udelukkende havde lavet af ”skraldede” frugter. Hun viste mig et billede af den, og frugtsalaten så både lækker og indbydende ud. 

Nu var jeg overbevist, og jeg aftalte med min veninde, at jeg kunne tage med, når hun skulle ud at skralde næste gang. Hun satte mig også ind i reglerne, både de skrevne og de uskrevne. 

For det første skal man vente til efter lukketid for ikke at forskrække personalet. Man går naturligvis også kun i skraldespande og containere, som ikke er aflåst, og det vigtigste af alt er næsten, at man rydder pænt op efter sig. 

Desuden siger Fødevarestyrelsen, at man kun må bruge de fundne varer til eget brug og ikke servere dem for andre, og naturligvis kan forretningerne ikke holdes ansvarlig for madforgiftninger, man måtte pådrage sig ved at have spist skraldede varer.

En fin aften

Med disse regler på plads tog jeg spændt af sted sammen med min veninde, og det blev en rigtig fin aften. Vi fik nogle gode varer med hjem, og jeg blev næsten helt høj af at se al den gratis mad, som bare lå og ventede på at blive samlet op. Det føltes næsten som at være på skattejagt. 

Jeg fortalte Camille, som jeg deler lejlighed med, om min skraldetur, og vi blev skraldemakkere. 

Læs også: Oprydning med Marie Kondo

Det er utroligt, hvor meget der bliver kasseret. Det er ikke altid kun, fordi varen har overskredet sidste salgsdato. Hele poser med frugt og grønt bliver kasseret, hvis bare en enkelt af tingene ser kedelige ud. 

Kålhoveder kasseres, hvis de yderste blade har mistet deres farve. Brød smides væk i store sække efter kun én dag i butikken. Sæsonbetonede varer som julepynt og påskepynt bliver ikke gemt og sat til salg igen året efter, men ryger direkte i skraldespanden.

Ofte finder vi meget mere, end vi selv kan spise eller bruge. En gang fandt vi 15 kønne blomsterbuketter, og på vej hjem lagde vi en buket foran døren ved alle husene på vores vej. 

En anden gang fandt vi omkring 50 dåser med andelår tilberedt i eget fedt, og desværre måtte vi lade mange af dem ligge, for det var alt for meget for os to. Hvad brød angår, er der altid vældig meget af det, og vi vælger derfor kun det, som vi bedst kan lide.

At skralde er ikke kun godt for pengepungen, men også for miljøet. Jeg køber efterhånden næsten kun toiletpapir og mælkeprodukter. 

Fersk kød skralder jeg aldrig, for det kan nemt indebære en sundhedsrisiko, hvis det har ligget for længe uden at være på køl. Det gør nu ikke så meget, for jeg lever med stor fornøjelse næsten vegetarisk nu, og min kost er meget mere varieret end tidligere. Jeg finder nemlig så mange spændende grøntsager, som jeg aldrig selv ville have købt, men som jeg nu er kreativ med.

Aldrig syg

Med til historien hører, at man selvfølgelig løber en risiko ved at skralde. Selv om det ikke altid er til at se med det blotte øje, er der jo en grund til, at varen er smidt ud. Derfor tjekker jeg med jævne mellemrum Fødevarestyrelsens hjemmeside for at læse om aktuelle tilbagetrækninger af varer. 

Heldigvis er jeg aldrig blevet syg af mine skraldede varer, men jeg har heller aldrig taget noget i en container, som lugtede fælt, eller hvor der var smidt ting ud, som bestemt ikke hører hjemme i et køkken.

Læs også: Få styr på din økonomi

Nogle af butiksfolkene hilser nærmest os skraldere velkomne, og det gælder blandt andre vores lokale bager. Her smides de pæne poser med brød ud i en separat container, og nogle gange sætter de også en seddel med dato og en lille hilsen fra bagerne på. Det gør os glade, og så er det naturligvis også hos denne bager, vi handler, hvis vi skal købe kager eller friskt brød.

Jeg er stadig studerende og får SU, men jeg vil absolut fortsætte med at skralde også efter min eksamen, for både skattejagten og tanken om den miljømæssige gevinst gør mig rigtig glad. 

Send din egen historie til [email protected] - vi garanterer anonymitet.