Vælg den rigtige kat og undgå katastrofer

Hvis du overvejer at anskaffe dig en kat, er der nogle ting, du bør tænke over først. Vi guider dig til at vælge den rigtige kat her.

Vælg den rigtige kat og undgå katastrofer

Det er kun om natten, at alle katte er grå. Når lyset bryder frem, viser det sig, at katte er individualister, og de er lige så forskellige, som vi mennesker er. Derfor er der nogle ting, du bør tænke over, inden du anskaffer dig en kat. Få et overblik her.

En kat har temperament

Kattes temperament spænder vidt, og den samme kat kan ændre temperament med alderen og med årstiderne.

Sats på at finde en kat, hvis temperament matcher dit eget.

Vil du have en racekat, skal du af med tusindvis af kroner, da du betaler for nogle bestemte fremavlede egenskaber. Af samme årsag er der også stor sandsynlighed for, at du på forhånd kan regne med, om katten overvejende er temperamentsfuld eller mere afslappet – en klar fordel.

Et socialt dyr

Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i de forskellige katteracers egenskaber og taler grundigt med opdrætteren. Og uanset om du overvejer en racekat eller en almindelig huskat, er det endnu mere vigtigt, at du og din familie er ærlige over for jer selv.

Har I tid og energi til at passe en kat? Husk, at katten muligvis kun har dig og din familie som selskab, så det kan ikke nytte, at alle familiemedlemmer er væk i store dele af døgnet.

En kat har store sociale behov − og brug for kontakt og tryghed. Kontakten kan godt være et andet dyr, og det kan give mening at anskaffe to katte, men så har man altså to dyr, der savner en, når man ikke er hjemme. Katte opfatter mennesker som deres forældre, og de kan nemt føle sig forladt. Hvis du vil have to katte, er du mest sikker på succes, hvis du vælger jævnaldrende killinger – og gerne fra samme kuld.

Læs også: Skal man passe en herreløs kat? Se svaret her

De sidste overvejelser

Selv om en kat kan opdrages, kan du ikke undgå besvær og ærgrelser.

Der skal tømmes kattebakke, slæbes kattegrus hjem og fjernes kattehår, og du kan lige så godt indstille dig på, at du ikke kan lære en kat, at den ikke må være i møblerne. Med lidt tålmodighed og gennemtænkt placering af et kradsebræt kan den dog lære ikke at flå møblerne i stykker.

Det er de færreste, der bor et sted, hvor katten uproblematisk kan gå ud og ind af hjemmet, så der skal også net for de vinduer, der skal kunne åbnes, og måske bør altanen eller en del af haven omdannes til en kattevoliere eller andet kattetrygt område.

Dit hjem vil altså ændre udseende. Derudover bør du overveje disse sidste ting:

  • Vil du helst have en stor eller en lille kat?
  • Skal den være rolig og reserveret eller aktiv og kontaktsøgende?
  • Er du klar til at afsætte tid til daglig pelspleje, eller foretrækker du en kat, der er korthåret og soignerer sig selv?

Vær ærlig over for dig selv. Så skal du nok finde den perfekte kat til netop dig og (stort set) undgå katastrofer!

Artiklen er skrevet i samarbejde med Dyrefondet.