David Lee Roth: Vildbasse med stort hjerte

Den karismatiske sanger David Lee Roth har været på banen siden 70’erne, både som forsanger i rockbandet Van Halen, men også som solist. Han er kendt for at være en spradebasse både på og uden for scenen, men han har også en blød side som ambulance-redder i New York.

Siden 70’erne har David Lee Roth været en af USA’ største rocksangere – delvist som sanger i hardrockgruppen Van Halen og delvist som solist.

Sammen med brødrene Eddie og Alex van Halen, startede han bandet Van Halen i 1974, og det samarbejde var en succes fra starten. Eddies virtuose guitarspil og deres fælles interesse for hård rock gav dem medvind, og så kunne de skrive sange både sammen og hver for sig.

David Lee Roth blev født i Indiana i 1954. Hans far var øjenlæge, og hans mor var skolelærerinde. Sammen med forældrene og to søstre flyttede han til Pasadena i Californien, hvor han gik i skole. Som ung var han så hyperaktiv, at hans forældre i tre år måtte hyre en psykiater for at hjælpe ham på plads med en del ansvarlighed.

Som ung fik forældrene også skaffet ham et job som medhjælper på det lokale hospital, hvor han fik interessen for sin uddannelse til ambulancekørsel som medicinsk tekniker, men det var en vedholdende kærlighed til rock ’n roll, der i første omgang optog ham.

I de sidste skoleår på Pasadena City College mødte han de hollandske brødre Eddie og Alex van Halen, der havde dannet gruppen Mammoth sammen med en række venner.

Roth var begyndt at synge med lokale Pasadena orkestre, så de mødtes ofte ved forskellige arrangementer. Det endte med, at Roth fik tilbudt pladsen som sanger i Mammoth, fordi Eddie hellere ville spille guitar i stedet for at synge.

Med Roths talent og vildmandsshow på scenerne blev de hurtigt populære i Pasadena, Vest Hollywood og Los Angeles, og det var Gene Simmons fra gruppen Kiss, der hjalp dem med at få lave et demobånd af 28 sange, de selv havde skrevet.

I første omgang var der ingen pladeselskaber, der var særlig interesserede, men da en repræsentant for Warner Bros. så dem i klubben “The Starwood”, fik de en kontrakt, og det blev banebrydende for gruppen. Ved samme lejlighed droppede de Mammoth navnet, så deres første album fra 1978 kom til at hedde Van Halen.

Et verdensfænomen

Dét album blev indgangen til en stor karriere for gruppen. De var godt nok nye, men de fik lov til at varme op for nye supergrupper som bl.a. Journey, der til gengæld var en noget mere hitorienteret gruppe, der senere kom i første division.

Ville noget andet

Van Halens debutalbum kom på USA’s Top-20 under den turné, fik guld i USA og så var Van Halen på vej til at følge i Journey’s spor som supergruppe. Det blev de igennem de efterfølgende år, hvor de også indspillede fire platinsælgende LP’er.

Eddie og brormand Alex koncentrerede sig om at få en del af deres sange med på udgivelserne samt om deres guitarspil og trommer, så udover Roth’s vilde og dynamiske sceneoptræden, blev han en slags leder af gruppens gøren og laden. Meget ofte blev Eddies hardrock idéer fodret med Roths sexede, men poetiske tekster – en kombination, der var helt forrygende.

Men selv om det i næsten ti år fungerede godt både økonomisk og kunstnerisk og Van Halen blev et verdensfænomen, opstod der alligevel problemer mellem parterne i starten af 80’erne; Hvor van Halen-brødrene koncentrerede sig om den hårde metalrock, havde Roth et ønske om at få mere mainstream pop ind i billedet. Han ville have sange om dans, fest, kvinder og sex, og ville også lave kopiversioner af pop/rock hits.

Da det trods alt var ham, der skulle synge sangene ved deres koncerter, gik de med til det og de indspillede også kendte rocksange som bl.a. “Oh Pretty woman”, som pladeselskabet med det samme at udsendte på single med stor succes.

Fans i chok

De fortsatte med kopinumre af “Dancing in the street” og “Where have all the flowers gone”, men nærmede også selv mere dansevenlig popmusik med deres selvkomponerede nr. 1 hit “Jump” fra albummet “1984”.

Roth ville gerne fortsætte den genre, men det faldt ikke i god jord hos Eddie og Alex, så trods deres succes med deres sjette album “1984”, indså de, at deres veje måtte skilles, hvilket de gjorde i 1985.

Van Halen fanklubben var i chok, men det blev slet ikke en dårlig beslutning. For det lykkedes både Van Halen og Roth at forsætte på højt plan med stor succes.

Van Halen brødrene fik i de efterfølgende år Gary Cherone og siden Sammy Hagar som nye forsangere, og fortsatte deres hardrock image, mens Roth fortsatte med dansevenlig rock ‘n roll, og udgav som det første det populære album “Eat ’em and smile”.

Genforenet

Og han tog fat i flere kopisange – størst blev hans version af den sjove kombination af sangene “Just a gigolo” og “I ain’t got nobody”. Sangene var henholdsvis fra 1929 og 1912.

Gigolo-sangen er fra Østrig, men hurtigt oversat og indspillet i snesevis af udgaver, indtil sanger og showman Louis Prima i starten af 50’erne begyndte at kombinere de to sange, og det var den succes, som Roth gentog i 1985.

Han genindspillede også Beach Boys nummeret “California Girls” med Beach Boy Carl Wilson i koret for at give sangen den rigtige summersurf lyd. Det blev også et stort hit for Roth tyve år efter den originale version.

I løbet af de efterfølgende år havde Roth sin egen agenda og leverede med succes albumudgivelser som bl.a. “Skyscraper”, “A lil’ ain’t enough” og “Your little mouth”.

Som årene gik, blev både Eddie og Roth mildere stemt overfor hinandens forskelligheder. Første reunion med Van Halen kom i 1996 i anledning af Van Halen udgivelsen “Best of … Volume 1”. Men det var åbenbart for tidligt, for Eddie og Roth skændtes og truede hinanden i Tv-studier, endda da de medvirkede live på MTV.

Da de i 2007 skulle modtage medlemskab i den fine klub “Rock and Roll Hall of Fame”, bestemte de sig igen til at genoptage samarbejdet. Det faldt sammen med, at Roth’s afløser som sanger i Van Halen, Sammy Hagar, gerne ville være solist igen.

Med ved ceremonien insisterede Roth på, at de skulle synge deres største selvkomponerede hit “Jump”. Det ville Eddie ikke, og det endte med at Roth udeblev fra festligheden. Men det lykkedes nu alligevel at få en turné med Roth som sanger i Van Halen på banen, som i løbet af 2007/2008 blev en af USA’s største nogensinde. Både hvad angik publikum og økonomi.

Roth og Van Halen indgik aftalen om, at Roth kunne lave så meget solo han ville ved siden af, men at han fremover var fast sanger, når Van Halen arbejdede.

Det blev til gengæld hurtigt mindre med årene på grund af Eddie’s mange problemer; Han var blevet alkoholiker og fungerede kun med en høj promille i blodet. Desuden havde han igennem årene skabt sig et alment dårligt helbred, bl.a. ved sin højrisiko akrobatik på scenen, så han i en tidlig alder måtte have nye hofter.

Han fik forskellige andre udfordrende sygdomme, kom på afvænning for sit alkoholmisbrug, som han også kom ud af, men han døde af cancer som 65-årig i 2020.

Ambulanceredder

I modsætning til Eddie, har Roth ikke haft andet misbrug end lidt marihuana ind imellem. I 1993 gav det dog store overskrifter i pressen, da han blev anholdt for at ville købe for 100 kr. marihuana i en park i New York city. Det viste sig, at det var en anonym politimand, der lod som om han var sælger.

Roth var hardrockens store partymand: Der var skæg og ballade, spiritus og kvinder, når han var på banen – både under showtime og ved de natlige efterfester. Han har haft et utal af kærester på sin vej gennem livet, men har aldrig giftet sig eller fået børn.

Ifølge ham selv, har han været smaskforelsket fire gange i sit liv, men har delt seng med hundredvis af skønne kvinder uden at nogle af forholdene varede særlig længe.

Ind imellem sin vilde sceneoptræden og sine mange indspilninger lever Roth et stille liv i perioder. I slutningen af 90’erne tog han en uddannelse som medicinsk tekniker og har i lange perioder kørt ambulancekørsel i New York som akutmedicinsk tekniker.

Roth er i mellemtiden blevet 68 år, og hans, indtil videre, sidste album er også det sidste fra Van Halen “A different kind of truth” fra 2012.

 

Efter genforeningen, og nogle udskiftninger i musikerne, bestod Van Halen indtil deres endeligt af fra venstre Alex Van Halen, David Lee Roth, Eddie Van Halen og Wolfgang Van Halen, der er Eddies søn.

Efter genforeningen, og nogle udskiftninger i musikerne, bestod Van Halen indtil deres endeligt af fra venstre Alex Van Halen, David Lee Roth, Eddie Van Halen og Wolfgang Van Halen, der er Eddies søn.