Ude og Hjemme fejrer 50 års fødselsdag

Ude og Hjemme, der oprindeligt blev lanceret for at sælge Alfa-margarine og fik en polarforsker som første chefredaktør, kan i denne uge fejre 50-års fødselsdag som Aller-ugeblad.

Fantastiske gamle forsider af Ude og Hjemme

Ude og Hjemme har i år været 50 år i Aller-eje. Men de færreste er nok klar over, at det populære familieugeblad oprindeligt blev lanceret af Alfa-fabrikkerne den 15. januar 1926 for at markedsføre Alfa-margarine.

Ideen var, at når man havde indsamlet mærker fra fem Alfa-margarinepakker, kunne man få udleveret et gratis Ude og Hjemme hos købmanden.

SE HER: Du kan altid læse om ugens blad lige her...

En polarforsker blev chefredaktør

Ude og Hjemmes chefredaktør var i de første seks år den kendte polarforsker Peter Freuchen, der var gift med margarinedirektørens datter, og Alfa-fabrikkerne anvendte efter datidens standarder særdeles kreative markedsføringsmetoder, for at gøre bladet landskendt.

- Det er sjovt at tænke tilbage på, at Ude og Hjemme oprindeligt blev lanceret for at sælge mere margarine. Når man kigger lidt i arkiverne kan vi se, at Ude og Hjemme forholdsvis hurtigt blev populært, og bladet nåede allerede i 1929 et oplag omkring 100.000 stk. Det skyldes bl.a. flere opsigtsvækkende markedsføringsinitiativer - herunder indkøb af to flyvemaskiner til nedkastning af flyveblade, fortæller Kaj Elgaard, chefredaktør for Ude og Hjemme.

50 år i Aller-eje

Aller overtog Ude og Hjemme i januar 1963, fra A/S Danske Hjem, som havde købt ugebladet fra Alfa i 1938. På dette tidspunkt var bladet indholdsmæssigt præget af noveller, romanføljetoner, kvindestof, husholdningstips og tegneserier. Og i de kommende år var nogle af de faste skribenter i bladet bl.a. den populære Kirsten Hüttemeier, erhvervsmanden og Volvo-direktøren Harry "Motor", Jørgen Mylius og radiovært Jørn Hjorting.

Udover en kort periode i 1970'erne, hvor Ude og Hjemme lod sig inspirere af Ugens Rapport, for at tiltrække yngre læsere, har omdrejningspunktet altid været hverdagsdramaerne, de nære historier om mennesker, brevkasserne samt tips til husholdning og madlavning.

SE OGSÅ: Ude og Hjemme har masser af stof om personer, kendt fra tv - se de nyeste her

Det handler om dig og mig

Ifølge chefredaktør Kaj Elgaard bygger Ude og Hjemme stadig på mange af de elementer, som blev skabt for mange år siden.

- Vores læsere er typisk kvinden i en helt almindelig børnefamilie, som interesserer sig for det personlige og nære, samt det der kan gøre hendes hverdag lidt lettere, når det drejer sig om madlavning, indkøb, boligen, arbejdsliv og samværet med familien. Redaktionelt følger vi de spor, der blev lagt for Ude og Hjemme for mange år tilbage, men vi justerer selvfølgelig løbende indhold og udtryk, så vi følger med tiden og altid er i øjenhøjde med vores kernelæsere, fortæller chefredaktør Kaj Elgaard og fortsætter:

- Vi har en stærk journalistik, hvor der både er hjerte og smerte, og vi er klar til at rykke ud til alle hjørner af verden for at få de bedste historier hjem. Det der adskiller Ude og Hjemme fra de andre familieugeblade er et stort fokus på aktuelle historier og samfundstendenser, og så har vi generelt en yngre målgruppe, der er meget digitalt orienteret og aktivt til stede på f.eks. Facebook.