Onsdag d. 19. december 2012 - af Lone Landmand, Foto: Søren Kvist
Risalamande og Kirsebærsauces
Her får du en opskrift på en fantastisk kirsebærsauces til din risalamande.

Risalamande
Ingredienser:
Rækker til 6 personer 2 dl mandler
1 fyldig vaniljestang
150 g sukker
Ca. 700 risengrød - tilberedt dagen før og helt kold
5 dl piskefløde
Sådan laver du risalamande
Skold mandlerne 3 gange med kogende vand og smut dem. Tag den største fra og hak de øvrige groft - husk at julens risalamande skal have en hel mandel. Skrab kornene ud af vaniljestangen og kom dem i en skål sammen med mandelstykkerne og sukkeret.
Tilsæt risengrøden og rør det hele grundigt sammen. Mængden af risengrød afhænger af, hvor langt du kogte grøden ind under tilberedningen. Når grøden har stået i køleskab natten over, er den meget fast, og det er bedst at få rørt den op i mandelblandingen, inden flødeskummet tilsættes.
Risalamande er en del af julemenuen - her får du en anden del, nemlig juleanden
Pisk fløden til et blødt, men endelig ikke flydende skum. Vend flødeskummet i skålen med risengrød - hold eventuelt lidt tilbage, til du ser hvordan konsistensen bliver. Hæld nu din risalamande i husets smukkeste skål og gem den store mandel et sted i desserten.
Sæt skålen i køleskab og lad indholdet trække, lige til det bliver aften, og tiden kommer til at servere en lækker, hjemmelavet risalamande.
Kirsebærsauce
På gården er der to træer med surkirsebær, og sommerens høst er forbeholdt kirsebærsaucen til juleaften. De romsyltede kirsebær bliver lavet en varm sommerdag, hældt på glas og henkogt. Så er de lige klar til den endelige færdiggørelse dagen før juleaften. Selv om du ikke har egne kirsebærtræer, kan du lave en kirsebærsauce, der ligner.
Køb nogle gode, syltede kirsebær og tilsæt saucen en fin rom til sidst. Lav gerne saucen dagen før juleaften, så har du én ting mindre at tænke på, og rommen når at trænge ind i bærrene.
PRØV OGSÅ: Lækker karrysalat til sild
Ingredienser:
Rækker til 6 personer
375 g syltede kirsebær
2 tsk. maizenamel
Evt. 1½ spsk. rom
Sådan gør du:
Hæld 1 dl af saften fra de syltede kirsebær i en skål og udrør maizenamelet heri. Hæld resten af saften samt bærrene i en lille gryde og varm det op til kogepunktet. Hæld maizenablandingen i gryden under omrøring og lad kirsebærsaucen koge i et par minutter. Sæt den til afkøling og rør eventuelt rom i, når saucen er kølet af. Serveres enten varm eller kold sammen med den kølige risalamande.
Er du lige så vild med kage som os? Så vær med i fællesskabet på Facebook, hvor næsten 30.000 kageentusiaster deler ud af gode tips og opskrifter.
Klik på billedet eller "synes godt om" lige HER