Utroskab

Utroskab

Alle artikler

Horoskoper

Utroskab

Utroskab er et af de største tillidsbrud, man kan udsætte sin partner for. Mange af os har på et eller andet tidspunkt oplevet at være i et forhold med utroskab, hvad enten det er os selv, der var utro, eller vores partner. Derfor ved mange af os også godt, hvor ondt det gør. På denne side kan du derfor finde fakta og gode råd til at håndtere utroskab, så følelserne forhåbentlig ikke kommer alt for hårdt i klemme.

Utroskab er lidt af en mærkelig størrelse, og det er svært at komme med en definition af det. For hvad er utroskab egentlig? Og hvornår kaldes det for utroskab – hvor går grænsen? Desværre er der ikke et facit, selvom det utvivlsomt havde gjort alting meget lettere. Langt hen ad vejen bliver du nødt til at følge din mavefornemmelse, og hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er utroskab eller ej, så bør du konfrontere din partner.

Det kan godt være, at de ”bare” flirtede, og at din partner derfor ikke føler, at det er utroskab. Utroskab eller ej, så kan det stadig gøre ondt. Og så er det med at åbne munden og fortælle, at det altså gør ondt, selvom det måske ikke er grund nok til at ende forholdet.

Tegn på utroskab

Som sagt havde alting været utroligt meget lettere, hvis der var et facit og en klar definition af, hvad utroskab er, og hvordan man opdager, at ens partner er utro. Der er nogle tegn, man kan være opmærksom på, men det er ikke alle, der viser dem. Nogle personer er simpelthen så udspekulerede og manipulerende og i mangel på både empati og sympati, at de kan skjule det – og dét til perfektion! Så er det typisk ved et tilfælde, man opdager det – og det er helt sikkert ikke på grund af partnerens ændrede opførsel.

Men nogle mennesker er – heldigvis – fulde af dårlig samvittighed, og her vil man hurtigt kunne opdage ændringer i adfærden. Måske vil din partner begynde at trække sig langsomt væk fra dig, og i nogle tilfælde ser man også det helt modsatte: Den dårlige samvittighed kan fylde så meget, at man prøver at kompensere for det ved at behandle sin partner ekstra godt – måske bliver du pludselig inviteret på en hel masse dates, du ikke var på før, eller modtager blomster lidt oftere end tidligere.

Dermed ikke sagt, at man skal være på dupperne med det samme, en sådan opførsel viser sig! De fleste af os har jo heldigvis bare en sød partner. Og det skal man bestemt ikke straffe ham/hende for med pludselige anklager om utroskab. 

Det kan også være småting, der pludselig ændrer sig og giver dig mistanke om utroskab. Måske begynder din partner at gå mere op i sit udseende og gå oftere i bad, for derefter at komme velduftende ud fra badeværelset og videre afsted på arbejde. Arbejdstiderne kan også pludselig have ændret sig, eller måske har din partner fået en helt ny interesse, der pludselig optager ham/hende meget?

Det kan også være, at du har lagt mærke til, at din partner pludselig er begyndt at sms’e i det skjulte eller altid har sin telefon til at ligge med skærmen nedad, hvor den tidligere vendte opad. I det tilfælde er der mange, der bliver mistænksomme og faktisk begynder at læse sin partners sms’er. Her kan du se, hvor mange det egentlig drejer sig om.

Som sagt kan det gøre utroligt ondt, når ens partner har været utro. Men partnerens følelser kan også blive påvirket – faktisk sker det utroligt ofte, at den, der har været utro, pludselig begynder at blive meget jaloux og opmærksom på sin partners opførsel. Måske bliver du udsat for helt uretfærdige beskyldninger, du slet ikke kan forstå? Og som det i virkeligheden er ham/hende, der burde beskyldes for.

Hvordan håndterer man utroskab?

Hvis du opdager, at din partner har været utro, hvad enten personen pludselig selv siger: ”Jeg har været utro”, eller du har opdaget det på anden vis, så skal du altså pludselig gøre op med dig selv, hvordan du vil håndtere det. Vil du prøve at tilgive ham/hende? Eller er al tilliden væk og forholdet så godt som ødelagt? Hvordan kommer man over utroskab?

På denne side kan du blandt andet læse vores sex- og samlivsekspert Helle Hartz’ svar til en fortvivlet læser, hvis mand har været hende utro, og som har besluttet sig for at tilgive ham. Helle giver sine bedste råd til at gøre dette, men samtidig erkender hun, at ”tilliden har fået et kæmpe knæk og det kan være svært, måske endda umuligt, at genoprette den igen”.

Og nogle gange er det simpelthen umuligt, og så er der ikke andet at gøre end at komme videre.

Det kan også være, at du ikke selv befinder dig i et forhold med utroskab, men at du står på sidelinjen og ved, at det forekommer i et andet forhold. Og hvad gør man så – konfronterer man den utro person med det, eller skal man fortælle det til personens partner? Det kan være svært at afgøre, hvad der er det rigtige, for selvom du måske selv gerne ville have det fortalt, hvis det var dig, så er det ikke sikkert, at den anden person ønsker at vide det.

I denne artikel kan du læse Helle Hartz’ bedste råd til en læser, som har opdaget, at veninden er utro, og som er i tvivl om, hvorvidt hun skal konfrontere veninden med det eller ej. I sådan en situation kan der pludselig være mange personers følelser indblandet, og utroskab får ofte også konsekvenser for andre end personen, det er gået ud over:

- Man behøver ikke være den, der bliver bedraget, for at føle sig svigtet og miste tilliden til en anden person på den baggrund. Det kan give anledning til mange bekymringer, skriver Helle Hartz.

Hvorfor er man utro?

Igen mangler vi desværre et facit, for der kan være mange årsager til, at man er utro. Det kan være, at man savner bekræftelse og bliver nødt til at søge den andetsteds. Måske kan det være en form for ubevidst længsel efter at afslutte forholdet, som man simpelthen bare helst vil undgå at tage snakken om – så bliver utroskab pludselig den ”lette” løsning (men det er bestemt ikke den bedste!). Der er også nogen, der bruger utroskab som hævn for noget andet, eller bruger utroskab som en måde at sammenligne ens partner med en anden på – fandt jeg virkelig den bedste? I nogle tilfælde kan utroskab også umiddelbart synes helt ubegrundet og impulsivt, og måske ved man heller ikke selv, hvorfor man har gjort det.

Utroskab er også mange ting, og der er også forskel på en engangshændelse og en egentlig affære – er det en længerevarende affære søger man uden tvivl noget, man ikke har i sit faste forhold.

Nogle gange kan det være lidt af et mysterium, hvordan man egentlig kan skjule en affære over så lang tid. Faktisk viser det sig, at mange mænd får hjælp af deres mor, når de er utro, mens kvinderne tyr til deres veninder, når de skal have hjælp til børnepasningen for at være ”andetsteds”. Det kan du læse meget mere om i denne artikel.  

Utroskab er altså uden tvivl noget af en ubestemmelig størrelse. Der kan være masser af årsager til, at man er utro, og der kan være en masse forskellige tegn på, at din partner har været utro. Og så kan der være mange forskellige definitioner af, hvad utroskab egentlig er, og mange forskellige måder at håndtere det på.

Pyha! Derfor håber vi på, at denne side kan hjælpe dig til at få slået – i det mindste – nogle få ting på plads. Om ikke andet vil du kunne finde en masse læserbreve og vores sex- og samlivseksperts bedste råd til at håndtere forskellige situationer, hvor utroskab er involveret – og chancen for, at der er nogen derude, der har oplevet det samme som dig, er faktisk ret stor, hvad enten du selv døjer med dårlig samvittighed eller har en partner, der gør det.