55-årig mand tiltalt: Myrdede kvindelig læge

Rejseholdets tidligere leder, Bent Isager-Nielsen, fortæller om den tragiske sag med lægen Charlotte Asperud, 58, der blev dræbt i sit hjem i Tisvildeleje. En tidligere patient er tiltalt for mordet.

Kan du fortælle lidt om sagen fra Tisvildeleje, hvor en kvindelig læge blev brutalt myrdet, og hvor det vist er kommet frem, at gerningsmanden var en tidligere patient?

Venlig hilsen OL

Hej OL

Sagen, du henviser til, er endnu ikke afgjort i retten. Den kvindelige læge Charlotte Asperud (på billedet) blev den 30. april 2019 myrdet i sit hjem i en sag, der af politiet indledningsvist blev betragtet som et hjemmerøveri.

Da Nordsjællands Politi efter en dygtigt udført efterforskning anholdt en nu 55-årig mand for drabet, fandt de et helt andet motiv.

 

Gjorde ham vred

I den anholdtes hjem lå en liste med navnene på seks læger fra sygehuset i Hillerød, der havde behandlet ham efter en trafikulykke fem år tidligere.

Han var så udadreagerende, at blandt andre Charlotte Asperud ordinerede psykiatrisk tilsyn til ham mod hans vilje, hvilket tilsyneladende havde gjort ham meget vred på hende.

Læs også: Burde alle bære et våben?   

Nu har anklagemyndigheden på baggrund af politiets efterforskning rejst tiltale mod manden for drabet, og han er også tiltalt for en lang række andre forhold, blandt andet brandstiftelse, indbrud og forskellige tyverier.

Han er også tiltalt for at have sat en GPS-tracker på sin ekskones bil.

Havde succesrigt liv

Der er navneforbud i sagen, men det er kommet frem i medierne, at den tiltalte tidligere levede et succesrigt liv med kone, børn og et godt job. Han var aktiv i den offentlige debat.

Han har i forbindelse med tidligere retssager, hvor han er dømt for stalking, tyveri, spirituskørsel, identitetstyveri og bedrageri, forklaret, at hans nedtur begyndte med tab af job og ægteskab i 2012.

Mens manden endnu var på fri fod i tiden efter drabet på Charlotte Asperud, spredte angsten sig i Nordsjælland, og i Weekendavisen fortalte journalist Pernille Steensgaard, at næsten ingen af hendes veninder turde overnatte i sommerhus alene, og satte også ord på den grundangst i kvinder, der bliver forstærket for hvert drab, overfald eller voldtægt, der kommer til offentlighedens kendskab.

Læs også: Sådan er det at sidde overfor en morder 

Som et led i opklaringen offentliggjorde politiet under efterforskningen en lydoptagelse af drabet i det håb, at nogle ville kunne genkende gerningsmandens stemme.

Ordene var brutale, og man kunne høre råbene ”læg dig ned” og ”det er slut”.

Politiet har siden ikke oplyst, hvor lydoptagelsen stammer fra, og om nogen reagerede på den.

Ikke vurderet til at være sindssyg

Drabet talte samtidig ind i debatten om sikkerhed for offentligt ansatte.

Så drabet gik fra at blive betragtet som et ”almindeligt” hjemmerøveri og drab til drab på et offentligt ansat læge, begået af en tidligere patient.

Læs også: Hvorfor kan diplomatfrue flygte fra trafikdrab   

Sagen er ikke berammet ved retten endnu, men anklagemyndigheden kræver på baggrund af en mentalundersøgelse, at manden idømmes en forvaringsdom, hvis han findes skyldig.

Det betyder, at manden ikke er vurderet til at være sindssyg, for så skulle han have en anbringelsesdom til psykiatrisk behandling.

Venlig hilsen Bent