Sarah blev bortført og myrdet

33-årige Sarah Everard var på vej hjem om aftenen i London, da hun efter alt at dømme blev lokket ind i en bil – og efterfølgende myrdet – af en betjent. Bent Isager-Nielsen, Rejseholdets tidligere leder, fortæller om den grufulde sag.

Jeg har læst om den unge kvinde, der for nylig forsvandt sporløst i London, da hun var på vej hjem og senere blev fundet myrdet.
Sagen har fået engelske kvinder til at protestere over manglende tryghed og sikkerhed.
Har man som kvinde her i landet efter din mening grund til at være bange for at gå alene hjem om aftenen?

Venlig hilsen B.

Hej B.

Sagen drejer sig om den engelske Sarah Everard, der en aften i begyndelsen af marts var på vej hjem til fods i London.
Hun var en helt almindelig kvinde, der arbejdede som marketingchef.
33-årige Sarah var i godt humør og havde netop i sin mobiltelefon fortalt sin kæreste, at hun snart ville være hjemme, da hun sporløst forsvandt.

En stor eftersøgning og efterforskning gik i gang, og en uge efter blev resterne af hendes lig fundet i en lille skov nær havnebyen Dover.
Allerede inden dette fund havde politiet rettet deres mistanke på en mand, som nu er varetægtsfængslet og sigtet for drabet. Efterforskerne kom blandt andet på sporet af ham via en bil, han havde lejet.
Den mistænkte mand, Wayne Couzens, er en 48-årig engelsk politibetjent, hvilket selvsagt har gjort chokket og vreden i befolkningen større.
Hans kone er sigtet for medvirken til forbrydelsen.
Om han er skyldig eller ej, afgøres først senere, men mistanken og den rejste sigtelse har skabt stor debat.

Store demonstrationer

Drabet i London har vakt voldsomt røre.
Kvinder i mange lande, blandt andet i Danmark, protesterer højlydt mod det faktum, at de skal være bange for at gå hjem alene i mørket.
I England har der været store demonstrationer, blandt andet under mottoet ”Tag magten tilbage i gaderne”.

Man protesterer også mod politiets opfordring til kvinder om at tage sig i agt, når de færdes i offentlige rum.
Som én af arrangørerne siger:– Det er forkert, at svaret på vold mod kvinder altid er, at kvinder skal opføre sig anderledes. Det er ikke kvinder, der er problemet.

Særligt krænkende

Både selve sagen og nok også #MeToo-bevægelsen har skabt bevægelsen #textmewhenyougethome (send en sms, når du er hjemme).
Sagen taler ind i den grundangst, mange kvinder har for at gå alene i mørket.
Men den har omvendt også skabt debat om, hvorvidt det er rigtigt så éntydigt at fokusere på overfald på kvinder, når nu mænd rent faktisk udsættes for langt mere vold på offentlige steder end kvinder – også om natten.

Kendsgerningen er dog, at overfald og drab kombineret med voldtægt eller anden seksualforbrydelse stort set altid rammer kvinder, og derfor er det selvfølgelig et helt særligt krænkende og urimeligt vilkår, at kvinder med rette kan føle sig udsatte og bange.

Samlevere er farligere end fremmede

Det er et faktum, at langt de fleste overfald og drab på kvinder finder sted i kvindens hjem og begås af en mand, hun har eller har haft en relation til.
Så selv om det ofte er den fremmede mand på gaden, som vi taler mest om – ligesom i den engelske sag – er det faktisk et meget større problem med vold, voldtægt og drab i samlivsrelaterede situationer.
Svaret på dit spørgsmål er derfor ikke helt enkelt.

Man kan jo sagtens frygte noget, selv om det kun sker meget sjældent.
Og statistisk set er det altså langt mere sandsynligt som kvinde at blive udsat for vold, voldtægt og drab i den nære relation end at blive udsat for overfald og drab om natten af en vildtfremmed gerningsmand.
Hvis vi bare ser på voldtægt, er ”bekendtskabsvoldtægter” langt hyppigere end ”overfaldsvoldtægter”, som faktisk er relativt sjældne her i landet.
Man kan efter min mening kun hilse øget fokus på vold og drab på kvinder velkommen uanset omstændighederne.
Al slags vold er uacceptabel, men vold kombineret med fysisk overlegenhed og ledsaget af seksuelle overgreb er både kujonagtigt og helt særligt utilstedeligt.

DR genudsender for tiden programserien ”Når mænd slår kvinder ihjel” fra 2019. Programmerne kan også ses på DR TV. I programmerne ser jeg og nogle kvindelige eksperter på, hvorfor kvinder sammenlignet med mænd på to områder har en øget risiko for at blive offer for vold og drab.

Venlig hilsen Bent

Mange har lagt blomster for at mindes den myrdede kvinde i parken Clapham Common i det sydlige London – tæt på det sted, hvor hun sidst blev set.

Mange har lagt blomster for at mindes den myrdede kvinde i parken Clapham Common i det sydlige London – tæt på det sted, hvor hun sidst blev set.