Spørg advokaten: Er det vold at kaste en drink i hovedet på en anden?

Læsens kæreste har kastet en drink i hovedet på en bartender, som blev sur og ville melde hende til politiet. Nu spørger læseren, om hun kan blive straffet for det.

Kære Louise

Min kæreste har været i byen med en flok veninder. De blev meget fulde og fandt på at vædde om, hvorvidt de turde kaste deres drink i hovedet på bartenderen i bedste amerikanske tv-seriestil.

Min kæreste vandt desværre væddemålet, for hun gik direkte hen og kastede indholdet af sit glas i hovedet på bartenderen.

Hun havde dog drukket sin drink først og fyldt glasset med almindeligt vand.

Bartenderen blev sur og ville melde hende til politiet for vold. Mit spørgsmål til dig er, om det virkelig kan være rigtigt, at man kan blive straffet for vold, fordi man har kastet et glas vand i hovedet på et andet menneske?

Jeg er enig i, at det er dårlig opførsel fra min kæreste (og venindernes) side, men det gjorde jo ikke ondt på bartenderen, og han kom ikke til skade.

Med venlig hilsen

Den frustrerede kæreste

Kære Frustrerede kæreste

Jeg kan godt forstå, at du er frustreret, men din kæreste vil formentlig kunne straffes for vold ved at have kastet et glas vand direkte i ansigtet på bartenderen.

Når retten skal vurdere, om det er vold, bliver der lagt vægt på mængden af vand, om det var rent eller beskidt, og hvor på kroppen det ramte.

Der findes en dom fra 2021, hvor der blev kastet med vand fra et plastikkrus, som ramte i ansigtet og på skjorten. I den dom blev personen dømt for vold.

Derfor mener jeg også, at din kæreste kan dømmes for vold ved at kaste et glas vand i hovedet på bartenderen – jeg går ud fra, at der er tale om et helt fyldt glas, og at hun ramte ham direkte i ansigtet.

Hvis din kæreste ikke er tidligere straffet, vil hun formentlig slippe med en bøde.

Bedste hilsner Louise

Fakta

Når retten skal vurdere, om der er tale om vold, når en person kaster vand på en anden, bliver der lagt vægt på mængden af vand, om det er rent vand, og hvor vandet rammer.

Hvis det for eksempel er en lille mængde vand, der rammer på kroppen, er der ikke tale om vold. I stedet kan det være en ringeagtsytring eller ærekrænkelse.

Har du et spørgmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Har du et spørgsmål, som du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected]