10-årige Jonas holdt sig i live længe nok til at se sin nyfødte lillebror

Da Mona Juul-Holm havde født sønnen Simon, kørte hun direkte hen til sin ældste søn, Jonas. Drengen kæmpede or at holde sig i live, indtil han havde set sin lillebror. Det nåede Jonas lige akkurat.

10-årige Jonas døde lykkelig efter at have holdt sin elskede lillebror.


Jonas blev blot 10 år og 8 måneder. Men den lille dreng nåede at få et stort ønske opfyldt.

Trods et svært handicap vidste Jonas, at han skulle være storebror. Det holdt modet og humøret oppe hosdrengen.

Jonas brugte sine sidste kræfter og ressourcer på at holde sig i live, så han kunne få sin lillebror at se.

LÆS OGSÅ: Dreng husker sit tidligere liv

Sov stille ind

Jonas nåede det lige akkurat. Da han fik sin nyfødte lille Simon i sine arme, var de sidste kræfter brugt, og kort efter var det slut.

Få timer efter, at han havde set og holdt sin nyfødte lillebror for første og sidste gang, sov Jonas stille ind. Han vågnede aldrig igen efter et hjertestop.

- Jonas fik fred. Han havde ikke mere at kæmpe med. Jeg ved, at han døde lykkelig, fordi han nåede at være sammen med lillebror Simon. Jonas havde et smil om munden, da han lå på sit dødsleje, og sådan vil vi huske ham. Som en glad dreng, der heldigvis nåede at få sit højeste ønske opfyldt, siger Jonas´ mor, Mona Juul-Holm, 35.

Mor sad ved dødslejet

Hun oplevede i sommeren 2013 et mentalt og psykisk drama, som ville have knækket mange nybagte mødre.

LÆS OGSÅ: En mors desperate nødråb

Dagen efter, at hun på Sønderborg sygehus havde født en sund og rask dreng, lagde hun den nyfødte i armene på sin ældste søn, Jonas. I måneder inden havde Mona fortalt Jonas om, at han skulle være storebror. Derfor var det et rørende øjeblik, da de to brødre blev bragt sammen.

Blot få timer efter, at Jonas havde været sammen med Simon, fik Mona den værste besked, en mor kan få. Jonas fik hjertestop, og blev indlagt på Kolding sygehus. Han vendte aldrig tilbage til det liv, der havde været ubarmhjertig og nådesløs mod ham.

De øjeblikke, da Mona sad ved sin ældste søns dødsleje, mens hun samtidig ammede sit nyfødte barn, har brændt sig fast i hendes bevidsthed.

Har altid Jonas i sit hjerte

- Jeg syntes ikke, at jeg kunne tillade mig at være lykkelig for min nyfødte søn, mens Jonas lå for døden. En uge efter, at Jonas var død, havde jeg konstant Simon i mine arme. Jeg lagde ham kun fra mig, når han skulle sove. Jeg var bange for også at miste ham, siger Mona.

De barske omstændigheder omkring Jonas´ død står knivskarpt i Monas hukommelse. Hun ved, at sådan vil det altid være. En tragedie blev hendes skæbne, og selv om Mona smiler, er der ikke langt til tårer.

LÆS OGSÅ: 3-årig overlevede 11 dage i ødemarken

Sammen med sin ny mand, Peder Juul-Holm, 36, og parrets sammenbragte børn, Emilie, 10, Noah, 7, Leah, 6, og lille Simon, bor Mona i en lille by i Østjylland. Om halsen bærer Mona en sølvkæde med et indgraveret foto af Jonas. På den måde er den afdøde dreng altid tæt på sin mors hjerte.

Vidste han skulle dø

I vinduet ligger en sten med navnet Bommer. Det var Monas kælenavn for Jonas, og på væggen i spisestuen hænger et smukt billede. Det er nu den hårdt ramte mors kæreste eje.

På billedet er hendes tre børn, Jonas, Lea og nyfødte Simon. Jonas smiler, mens Simon ligger i hans skød. Ved siden af brødrene sidder Leah. Få timer efter indtraf tragedien.

Jonas blev født den 16. oktober 2002 på Sønderborg sygehus. Tre måneder gammel var han tæt på at miste livet af en virus, og kort efter fik den lille dreng stillet sin diagnose på Skejby sygehus.

Jonas var født med den genetiske sygdom Pelizaeus Merzbacher Disease (PMD), som rammer nervesystemet.

Der er ingen kur mod sygdommen, og der er heller ikke nogen standardiseret behandlingsform. Mona fik at vide, at drengen måske ville blive 8-10 år.

Boede på institution

Mona boede dengang i Hjordkær nær Åbenrå. Fire år senere fik hun datteren Leah.

LÆS OGSÅ: Far skal have nye arme og ben

Da Jonas var seks år, måtte Mona træffe sit livs sværeste beslutning. Jonas blev sendt på institutionen Posekær i Åbenrå. Hun var alene med børnene, og Mona mente blandt andet af hensyn til Leah, at det var den bedste beslutning for alle.

- Det var svært at sende Jonas på institution. Jeg følte, at jeg svigtede ham. Jeg syntes også, at jeg var en fiasko som mor, fordi jeg ikke kunne have ham hos mig, siger Mona.

I juni 2011 mødtes Mona og Peder. Han boede i Horsens, og Mona var skeptisk med hensyn til forholdet. For hende havde Jonas og Leah førsteprioritet. Men de gav forholdet en chance, og flyttede sammen i Hjordkær.

Glædede sig til at blive storebror

I september 2012 blev hun gravid. Jonas var den første, der fik at vide, at han skulle være storebror. Drengens begejstring voksede i takt med Monas mave. Han glædede sig.

Torsdag den 20. juni 2013 blev Simon født på Sønderborg sygehus. Dagen efter tog Peder og Mona deres nyfødte dreng og Leah med til sommergrillfest hos Jonas.

LÆS OGSÅ: Far anklaget for at slå sine børns morder ihjel

Sidst på eftermiddagen lagde Mona sin lille dreng op til storebror. Derefter tog hun det foto, som nu betyder så meget for hende. Med på billedet er også Jonas´ elskede lillesøster.

I 10 minutter nød Jonas sin status som nybagt storebror. Herefter var han træt.

Fik hjertestop

Kort efter midnat blev Mona ringet op med besked på, at Jonas havde fået hjertestop. Falck-redderne havde genoplivet ham efter 20 minutter.

Jonas blev kørt til Kolding sygehus, hvor han blev lagt i respirator til en ukendt skæbne. Mona gav lægerne besked på, at drengen skulle have fred, hvis skæbne ville det.

Med Simon hos sig vågede Mona døgnet rundt ved sønnen sygeseng. Han lå i koma, og Mona var ikke i kontakt med Jonas, inden han tirsdag den 25. juni døde på børneafdelingen på Kolding sygehus.

- Jeg husker, at jeg stod ved Jonas´ seng med Simon i armene. Jeg gav min søn et kys på kinden og sagde "sov godt, Bommer". Derefter udåndede han. Jeg glemmer aldrig det øjeblik, da jeg stod med en nyfødt dreng på den ene arm, og en død søn i den anden, siger Mona.

Et englebarn

Jonas var ifølge Mona et "englebarn". Det er han stadig, men nu blot et andet sted.

LÆS OGSÅ: Læger overså baby i maven

Lørdag den 29. juni 2013 blev Jonas begravet på kirkegården i Hjordkær. Hun fik stenhuggeren til at skære et stykke af Jonas´ gravsten, og skrive "Bommer" på den.

Stenen skal stå i haven ved huset i Klejs. Hertil flyttede familien i december 2013, og Jonas bliver aldrig glemt.

Han hænger i en kæde tæt på sin mors hjerte, og der vil han altid være.


Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-