Hjem uden Mathias

En skirejse for 100 gymnasieelever til alperne endte i en dyb tragedie, da 16-årige Mathias blev fundet død i sneen. – Han må have flakket rundt i mørket i panik, siger hans mor.

Foto: Morten Nøhr Mortensen

Opløst i sorg ankom Helle Kristensen i weekenden til den østrigske alpeby Bad Gastein for at identificere sin søn, 16-årige Mathias, som lørdag blev fundet død i sneen.

Flere gange under samtalen med Ude og Hjemme var hun ved at briste i gråd.
- Det gør så ondt at tænke på, at han er flakket rundt i mørket og har været i panik over ikke at kunne finde tilbage til hotellet, siger hun.

Gik alene hjem
Mathias var på skiferie sammen med 100 elever og tre lærere fra Frederikshavn Gymnasium, da tragedien indtraf.
Lærerne havde formanet eleverne om at holde igen med spiritus og passe godt på hinanden.

Men hverken børn eller voksne opdagede, at der var fare på færde, da Mathias natten til fredag forlod diskoteket for at begive sig hjem til Hotel Münchnerhof.
Mens kammeraterne festede videre forsvandt han i det tætte mørke og blev først fundet knap to døgn senere ved et jernbanespor i den sydlige del af skisportsstedet.

Frosset ihjel i beruset tilstand
- Til det sidste håbede vi på, at han havde fundet en hytte at overnatte i lige som de to forsvundne piger i Norge for nylig, fortæller en af de chokerede kammeraters forældre.
Ved redaktionens slutning var dødsårsagen endnu ikke endelig klarlagt. Men østrigsk politi arbejder ud fra en teori om, at han er frosset ihjel i beruset tilstand.

Hans næse var blodig, og han havde mistet en sko, men der var ingen tegn på vold.
- Der er to til tre graders frost her om natten i øjeblikket, så farer man først vild er der ikke stor chance for at overleve, siger politiinspektør Alfred Mayer fra det østrigske politi.

Ingen kunne hjælpe ham
Over for Ude og Hjemme understreger Mathias´ mor, at hun ikke bebrejder kammeraterne noget.
- Det er vigtigt, at klassekammeraterne ikke begynder at anklage sig selv for det skete.

Men generelt skal vi selvfølgelig alle sammen - børn og voksne - være bedre til at passe på hinanden, siger hun og tilføjer:
- Jeg forstår ikke, at der slet ikke var nogen dernede, som kunne hjælpe ham.
Vennerne i sorg
Mens Mathias´ forældre blev i Østrig for at være i nærheden af deres søn, kørte de to busser med gymnasieleverne lørdag mod Frederikshavn.

Her stod forældre og venner søndag eftermiddag parat for at tage imod de unge, som med forstenede ansigter faldt deres mor og far om halsen eller i tavshed gik op mod gymnasiet, hvor rektor ventedemed nogle trøstende ord og en kort briefing.
Stemningen var dybt trykket, da eleverne et kvarter senere forlod gymnasiet.

Kunne være sket herhjemme
Fra afstand fulgte to lokale betjente gensynsscenerne.
- Det er dybt tragisk, når sådan noget sker på en ferie.

Men det kunne faktisk lige så godt være sket herhjemme, sagde en af dem med lavmælt stemme.
- Hver weekend ser vi unge fyre ture rundt i vinterkulden blot i T-shirts eller piger i tynde kjoler.
Med de frostgrader vi har haft på det seneste, er det nærmest ufatteligt, at vi endnu ikke har haft en lignende tragedie her.

Forældre hjælper deres børn gennem sorgen
Forældrene slog en beskyttende ring om deres børn, og ingen af de unge havde lyst eller overskud til at tale med pressen.
En mor forklarede, at hun flere gange i løbet af hjemrejsen havde været i forbindelse med sin søn over telefonen.

- Unge mennesker kan jo ikke fatte, at sådan noget her kan ske. De er i en alder, hvor de tror de er usårlige. At de skal leve for evigt. Derfor rammer det også vanvittigt hårdt, når tragedien indtræffer. Nu gælder det for os forældre, om at yde den omsorg, vi kan. Og så ellers få talt det her igennem.

Mindeord og farvelhilsner
På Facebook strømmede det hele weekenden ind med mindeord og farvelhilsener til Mathias.
Den lyslokkede dreng blev beskrevet som et ægte lørdagsbarn - altid i godt humør og med en kvik replik på læben.

- Jeg kan ikke huske en eneste dag, hvor du ikke fik os til at smile, har Maria skrevet.
- Du vil blive husket for din gode personlighed og din gode humor og rigtig mange andre ting, skriver Signe.
- Du gjorde dagene meget bedre, skriver Mie på Facebook.

Heller ikke Simone vil nogensinde glemme Mathias:
- Åh Mathias, jeg ved slet ikke, hvor jeg skal starte. Du var verdens sødeste og smilende person. Jeg kan slet ikke forestille mig en hverdag uden dig mere. Dine sjove kommentarer vil jeg savne og ikke mindst dig. Du vil altid være i alles hjerter.

Østrigsk politi: Hold de unge i kortere snor
Ifølge rektor på Frederikshavn Gymnasium vil der i løbet af ugen blive afholdt en mindehøjtidelighed på skolen.
- Vi vil gøre, hvad vi kan, for at hjælpe eleverne igennem det her, siger hun og tilføjer, at skituren - som har været en årlig tilbagevendende tradition - aldrig tidligere har været ramt af uheld.

Fra østrigsk politi lyder der i øvrigt en skarp opfordring til, at unge danske skiturister generelt er mere tilbageholdende under de heftige afterskiing-arrangementer.
Forældrene bør holde deres unge i kortere snor, så lignende tragedier undgås i fremtiden, lyder den velmente opfordring fra det østrigske alpepoliti.