Lærke løber sig ud af sin skizofreni

For Lærke førte mobning i skolen hende ud i en alvorlig sindssygdom. Hun blev skizofren og hørte onde stemmer overalt. Stemmerne fortonede sig dog, da Lærke blev indlagt og fik medicin. En dag besluttede hun at kvitte pillerne, og nu holder hun sig rask ved at løbe.

Det var en helt almindelig hyggelig aften hjemme hos mor og far i Herstedvester, da Lærke pludselig hørte mandestemmerne.

"Du er grim og du er uduelig", lød det. Lærke var forundret og skyndte sig op på sit værelse. Men de hadske mandestemmer fulgte med.

For 18-årige Lærke Hvenegaard var episoden begyndelsen på et smertefuldt følgeskab af usynlige mænd, der dagligt fortalte hende, hvor forfærdeligt hendes liv ville blive.

Lærke var ramt af såkaldt paranoid skizofreni.

LÆS OGSÅ: Den hemmelige spiseforstyrrelse

Familien skulle dø

- Og stemmerne blev værre og værre. Blandt andet sagde de på et tidspunkt, at jeg altid skulle være alene, og at hele mine familie skulle dø, fortæller Lærke.

I dag har de usynlige mænd forladt den unge kvinde, der netop er flyttet hjemmefra til en lejlighed i København. Da hun tager imod Ude og Hjemme har hun allerede pakket skoletasken. For senere på dagen starter hendes første time på hf.

- Jeg er så glad for, at jeg er kommet hertil i mit liv. Jeg både er og føler mig helt rask i dag. Og jeg tager ingen medicin, fortæller hun glædestrålende.

Beluret i baderummet

Men vejen hertil har været hård. Og først efter et halvt års indlæggelse på en psykiatrisk afdeling er hun fri af sygdommen, der brød ud efter en traumatisk oplevelse.

Hun havde før oplevet mobning i skolen men aldrig følt sig specielt tynget af drillerierne. Men det ændrede sig, da Lærke som 12-årig var alene tilbage i pigernes baderum.

Hun stod under bruseren, da hun fandt ud, at hun blev beluret af en af de store drenge, der flygtede fnisende ud af rummet. Lærke blev flov og tog febrilsk sit tøj på.

LÆS OGSÅ: Camilla blev tvangsindlagt

- Jeg var jo ikke særligt udviklet i forhold til mange af mine klassekammerater og syntes, det var frygteligt flovt. Og da jeg gik udenfor i skolegården, vidste alle de større elever, hvordan jeg så ud nøgen. Jeg følte, at alle skolens 150 elever kiggede og grinede ad mig, fortæller Lærke, der kort efter skifter skole.

Tog bad med tøj på

Men heller ikke tiden på Herstedvester Skole bliver god. Sygdommen har fået tag i den unge pige, der stadig holder sine vrangforestillinger skjult for både forældre og venner.

- Jeg følte mig overvåget konstant og stemmerne forfulgte mig, fortæller Lærke.

Blev indlagt

Selv om hun holdt det for sig selv, anede Lærkes mor og far dog uråd. Deres datters opførsel blev mere og mere sær, og Lærke blev indlagt.

- Jeg ville jo ikke indlægges. Jeg var sikker på, at lægerne også var ude efter mig.

Heldigvis hjalp behandlingen. Lærke blev klarere i hovedet. I lang tid efter måtte hun dog tage antipsykotisk medicin, indtil hun en dag besluttede at droppe medicinen.

Løber sig rask

Jeg var indstillet på at kæmpe med sygdommen på liv og død, fortæller Lærke, der fandt en ret enkel vej til et bedre liv. Hun begyndte at løbe. 35 kilometer hver eneste uge.

- Jeg har det simpelthen så godt, når jeg har løbet. Det giver mig livskvalitet og jeg er sikker på, at det er med til at holde mig rask, lyder det fra Lærke.