Test for bækkenløsning duer måske ikke

Bækkenløsning er svær at diagnosticere, viser ny dansk forskning. Nogle gravide er måske blot mere smertefølsomme end andre og får derfor diagnosen - uden at have et alt for løst bækken.


Bækkenløsning kan være en rigtig barsk omgang for en gravid kvinde. Nu viser ny dansk forskning, at den invaliderende diagnose bækkenløsning kan skyldes, at nogle gravide blot er mere smertefølsomme end andre og ikke nødvendigvis, at der er tale om et alt for løst bækken. Det skriver Videnskab.dk.

Forkert tilgangsvinkel

I dag diagnosticerer læger bækkenløsning ved at bruge en række tests, som alle tager udgangspunkt i at måle, hvor og hvordan den gravide føler den invaliderende smerte.

Smerten skulle nemlig være udtryk for, at kvindens bækken og led er alt for hypermobile - det vil sige løse.

Men den tilgangsvinkel er måske helt forkert, viser ny forskning fra Aalborg Universitet.

-De her tests duer ikke alene. Når man altid snakker om bækkenløsning og smerter i den samme sammenhæng, så er det forkert, siger siger ph.d.-studerende Thorvaldur S. Palsson og fortsætter:

Normalt at have smerter

-Det er overhovedet ikke unormalt at have smerter i bækkenet under graviditet, da bækken og led bliver bløde og løse hos alle kvinder som en forberedelse på den kommende fødsel. Men der er nogle som oplever smerterne så voldsomt, at de ikke kan fungere i hverdagen, og det er det, vi med en lidt dårlig betegnelse i dag kalder for bækkenløsning.

-Man har troet, at smerten opstod, fordi de gravide kvinder var for løse i led og bækken. Og så har man brugt nogle kliniske tests for at konstatere, om der var bækkenløsning. Men vi ved nu, at disse test ikke viser, hvor meget knoglen bevæger sig, men hvor mange smerter kvinden har, og hvor sensitiv hun er over for smerte.

Mænd får ikke bækkenløsning

Thorvaldur S. Palsson har sammen med professor Thomas Graven-Nielsen lavet en række undersøgelser, som underbygger denne påstand. Studier som er udkommet i de videnskabelige tidsskrifter PAIN og The Clinical Journal of Pain.

Læs også på Videnskab.dk: Graviditet slører risikoen for blodpropper

Forskerne udsatte i første omgang en gruppe raske ikke-gravide mennesker for et forsøg, hvor de sprøjtede en kraftig saltvandsblanding ind omkring leddene i bækkenet. Det påførte personerne en smerte, som varede omkring 10 minutter.

Forsøgspersonerne blev herefter udsat for de tests, hvorudfra læger diagnosticerer bækkenløsning hos gravide kvinder. Og her testede forsøgspersonerne positivt med de kliniske test. Det viser, at disse tests intet fortæller om løse led eller bækken.

-En rask mand får jo ikke bækkenløsning, siger Thorvaldur Skuli Palsson.

Læs også på Videnskab.dk: Hvordan kan stress forhindre graviditet?

Forøget smertesensitivitet

I et andet forsøg testede forskerne en række gravide kvinders smertefølsomhed. Forskerne vidste intet om, hvorvidt kvinderne oplevede at have en smertefuld graviditet. Det spurgte forskerne først ind til, efter at deres smertefølsomhed blev målt.

En sammenligning, mellem hvor mange smerter de havde under graviditeten og deres sensitivitet til tryk, tydede på, at de kvinder som var mest smertefølsomme var også dem som oplevede meget smerte under deres graviditet.

-Vi fandt også, at smerterne kan give anledning til en udbredt forøget smertesensitivitet i områder, der ikke er påvirket af graviditeten. Dette kan skyldes, at smertemekanismerne i centralnervesystemet bliver mere sensitive. Det bliver også kaldt neuroplasticitet, siger professor Thomas Graven-Nilsen og forklarer, at forskerne for eksempel også testede kvindernes smertefølsomhed på skuldrene, som ikke bliver påvirket af graviditet.

Læs også på Videnskab.dk: Vold under graviditeten skaber svære valg

Sammenhæng med psyken

De spørgeskemaer, som kvinderne udfyldte, fortalte også forskerne, at oplevelsen af smerte kan have en sammenhæng med kvindernes psykiske og sociale forhold.

Gravide kvinder, der sov dårligt om natten og havde en tendens til depression, havde større smertefølsomhed end gravide kvinder, der sov godt og et godt mentalt helbred.

Thorvaldur Skuli Palsson mener, at den nye viden betyder, at gravide kvinder med stærke smerter bør tilbydes en anden form for behandling, end der typisk bliver tilbudt i dag. Får en kvinde diagnosen bækkenløsning forsøger man sig med at for eksempel at stabilisere bækkenet med et særligt bælte. Men det virker langt fra på alle, og nogle får det faktisk værre.

Bør se på sammenhæng

-Dette understreger hvor lidt vi kender til de underliggende årsager til smertesyndromet, siger forskeren.

I stedet bør man snarere se på sammenhængen mellem kvindens biologiske og psykiske helbred, mener den ph.d.-studerende. Først bør det dog undersøges, om de smertefølsomme gravide også var særligt følsomme over for smerte, tidlig i graviditeten inden de udvikler disse smerter, mener Thorvaldur Skuli Palsson.

Andre artikler på Videnskab.dk

Sex med dyr - ja, hvorfor ikke?
Middagslur øger indlæringen
Danmark svigter udsatte gravide