10-årige Sigurd kåret som årets helt: Giver sine gaver til de fattige

10-årige Sigurd samlede hele 34.000 kroner ind til børnene i Liberia sidste år. I stedet for at få en pakkekalender med godter og småting til sig selv, brugte Sigurd hver dag tid på at samle ind.

Først blev Sigurd lidt overrasket og måske også en anelse skuffet. For sidste år meddelte hans mor, Brit, pludseligt, at der det år ikke ville være nogen pakkekalender men i stedet en arbejdskalender med små opgaver, der kunne skrabe penge ind. Ikke til Sigurd selv, men til børn i Liberia. Sigurds første skuffelse forsvandt hurtigt, og snart var den dengang 9-årige dreng dybt engageret i at skaffe bedre forhold for børnene i Liberia via en indsamling gennem Plan i Norge.

LÆS OGSÅ: Ingen jul til dig min pige

–I alle årene har Sigurd og hans fem søskende haft julekalendere, og det kan blive til meget arbejde. Desuden spurgte jeg mig selv, om det virkelig er nødvendigt med det gavehysteri, der ofte er op mod jul.  Så jeg besluttede, at vi skulle prøve noget nyt.  For det ville da være bedre at samle penge ind til andre børn gennem Plan Norge. Jeg troede også, at det ville give mindre arbejde, siger Brit Vie med et stort smil til avisen VG.

Hjælpen strømmede ind

Rent praktisk foregik det på den måde, at Sigurd i stedet for små godter og gaver hver dag i december pakkede en seddel ud, hvor der for eksempel stod, at han skulle bage og sælge småkager, klippe og folde papirengle, holdte loppemarked med sit legetøj og en masse andre ting. Men som Sigurd siger, fik han hele tiden hjælp fra resten af familien.

Sigurds mor, Brit Vie, fik hurtigt sin søn i gang med en indsamling til fattige børn. Foto: Privat

 

Allerede få dage ind i december skrev Plan Norge om Sigurds indsamling på deres hjemmeside, og lige pludselig var det ikke bare familie, der donerede penge. Hjælpen begyndte at strømme ind.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du stress i julen

–Pludselig stod der 1000 kroner på kontoen! Og da juleaften kom, havde jeg fået hele 33.800 kroner. Det er nok til at 71 børn kan få en uddannelse, siger en stolt Sigurd til VG.

Hyldet under gallashow

Dermed troede Brit egentlig, at det var slut. Men Sigurd har besluttet også at lave en juleindsamling i år.

-Jeg ved ikke helt, hvorfor jeg vil gøre det igen. Men jeg ved, at jeg bliver rigtig glad, når jeg an give penge til folk, og så kan jeg lide at hjælpe andre, siger Sigurd.

Hans indsamling i år skal gå til Zan-folket i Zimbabwe.

LÆS OGSÅ: Emmas skønne julegave: Fødte to dage efter testen

I onsdags var det så for en gang skyld Sigurds tur til at modtage. Efter sin succes med indsamlingen sidste år, blev den 10-årige dreng kåret af TV Norge som en af Norges Helte.

Sigurd bliver hyldet og modtager 4000 kroner, som straks går til hans indsamling. Foto: Skærmdump TVNorge

 

Det skete under et gallashow, hvor en stribe nordmænd blev hyldet for deres indsats for andre mennesker. Blandt dem Sigurd Vie, der reagerede med både overraskelse og kæmpe glæde på udnævnelse.