Forskere finder "Pierce-Brosnan-gen"

Forskere har fundet frem til et gen som medfører brunt hår, fregner og blå øjne som Pierce Brosnan – deraf navnet.

Opdagelsen af det såkaldte "Pierce Brosnan-gen" blev gjort i forbindelse med et forsøg på Island, hvor i alt 2230 mennesker deltog.
Det viste sig at en gruppe af forsøgspersonerne var særlig sensitive overfor solen på trods af deres mørke hår. Deres hud var lys med fregner og deres øjne var blå, og de havde alle det samme gen.

Brosnan bliver nemt solskoldet

Jo længere væk fra ækvator, man lever, desto mindre pigment har man I huden, håret og øjnene. Dette gør nordiske folkeslag mere sårbare overfor solens stråler. Men det betyder også, at deres hud nemmere producerer det livsvigtige vitamin D3 ved hjælp af den smule sollys, som deres hud eksponeres for.

Læs også: Her får du fire gode råd til, hvordan du får nok D-vitamin

I forsøget har forskerne undersøgt en særlig variant af IRF4-genet, som er en del af menneskets immunforsvar. Genet står for produktionen af et protein, som bekæmper virus og bakterier. Samtidig fungerer genet som en knap, der kan skrue op eller ned for mængden af melanin, der transporteres til hudens yderste celler. Det er disse celler, der beskytter os imod det UV-lys, der kan give solskader.

Lindsay Lohan er måske også bærer af genet

Nu har forskerne opdaget, at en særlig variant af IRF4-genet kan resultere i, at mængden af melanin formindskes på en måde, så det resulterer i fregner. Derudover har bærere af genet også altid brunt hår og blå øjne. Den kendte skuespillerinde Lindsay Lohan kan også tænkes at bære "Pierce Brosnan-genet"

Læs også: Jasmin var 30 år, før hun fik at vide, at hendes rigtige far er en ukendt donor

Dr. Dan Kastner, forksningschef på National Human Genome Research Institut, i Bethesda nær Washington forklarer, at gener, som er involveret i at skabe pigment i vores hud, også spiller en vigtig rolle indenfor vores almene helbred.

Om det så betyder at folk med Pierce Brosnan-genet har et bedre helbred end fx rødhårede, siger forskerne endnu ikke noget om. Men pæne er de.