Altid tørstig? Din krop prøver at fortælle dig noget

Nogle gange føles det, som om tørsten ikke kan slukkes lige meget, hvor meget man drikker. Hvordan kan det være?

Ofte er grunden indlysende – du har drukket for lidt. Hvis du har trænet hårdt eller ligget og svedt i solen, har du brug for at nulstille din væskebalance. Ellers kan du få væskemangel med symptomer som træthed, krampe og svimmelhed. Det skriver det svenske sundhedssite MåBra. For at undgå de problemer er det som oftest nok at drikke jævnligt og tilstrækkeligt – men hvad skal man gøre, hvis det ikke hjælper?

Ignorér ikke problemet. Når din mund føles som Sahara, kan det være kroppens måde at fortælle dig, at du har et dybereliggende problem med din sundhed. Alle lidelser, som forrykker salt- og væskebalancen i kroppen, giver anledning til tørst, så hvis du drikker nok, men alligevel ikke kan slukke tørsten, bør du få det tjekket hos en læge.

Her er otte mulige årsager til, at du er tørstig:

Diabetes

Både type 1- og type 2-diabetes kan øge risikoen for væskemangel, især hvis du ikke er bevidst om problemet. Når blodsukkeret er for højt, presses nyrerne til at danne mere urin for at kunne skille sig af med den overflødige glukose. Jo mere du tisser, jo tørstigere bliver du.

Mundtørhed

Unormal tørhed i munden kan skyldes forandringer i spytproduktionen. Har du ikke nok spyt, kan du få dårlig ånde og tyk, trådet spyt. Almindelige årsager til mundtørhed er rygning, stress, angst eller simpelthen aldring. Men tør mund kan også skyldes bivirkninger af bestemte typer medicin – f.eks. antidepressiva, blodtryks- og allergimedicin eller medicin mod køresyge.

Menstruation

Østrogen- og progesteronniveauet kan påvirke væskebalancen, og dertil kommer blodtabet, hvis du har en kraftig menstruation. Det kan altså være en god idé at have et glas vand inden for rækkevidde, når du har menstruation.

Problemer med skjoldbruskkirtlen

Din skjoldbruskkirtels opgave er at udskille hormoner, som hjælper med at regulere din energi, din kropstemperatur og andre vigtige funktioner. Og problemer med skjoldbruskkirtlen er desværre meget almindeligt i dag. Næsten en halv million svenskere har en eller anden skjoldbruskkirtel-diagnose, og 80 procent af dem er kvinder. Det almindeligste er, at skjoldbruskkirtlen ikke producerer nok hormoner. Symptomerne er forskellige, men kan f.eks. være kraftig menstruation, angst, svedeture og tørhed i munden – som alle kan føre til øget tørst.

Kronisk stress

Kronisk stress kan bevirke, at binyrerne ikke fungerer optimalt. Det kan føre til svimmelhed, nedtrykthed, angst og ekstrem tørst. Tørst er kroppens måde at forsøge at få mere vand i blodet på og øge blodtrykket. Og den eneste måde at få en varig løsning på det er at geare ned og holde op med at stresse.

Væskedrivende levnedsmidler

Mad og drikke, der har en vanddrivende virkning, gør dig tørstig, fordi du tisser mere. De mest almindelige eksempler er kaffe, te og alkohol.

Kulhydratfattige diæter

Kulhydrater binder væske i kroppen. Derfor afgiver kroppen mere væske, hvis du skærer ned på kulhydrater. Kroppen reagerer helt naturligt med mere tørst.

Forkæl en du holder af med et gaveabonnement til Ude og HjemmeDet stopper automatisk igen - læs mere her

Graviditeter

En af de almindeligste gener ved graviditet er konstant tissetrang – og tørst. I det første trisemester øges dit blodvolumen, hvilket får nyrerne til at danne overflødig væske, som til slut ender i blæren. Det øgede tisseri og almindelige graviditetsopkastninger kan forårsage væskeubalance.