Forskere: Afkøling efter hjertestop øger ikke overlevelse

Retningslinjerne har været baseret på meget tvivlsom evidens, siger flere forskere.

Siden 2005 har det været standard for læger i hele verden at køle bevidstløse hjertestoppatienter helt ned til 33 grader. 

Men det har ingen effekt på patienternes chance for at overleve sammenlignet med en langt mildere form for behandling, konkluderer et markant studie i tidsskriftet New England Journal of Medicine. Det skriver Videnskab.dk. 

Hjertestoppatienterne har nemlig lige så stor chance for at overleve, hvis lægerne blot stiler mod en kropstemperatur lige under 37,8 grader – det vil sige et helt normalt niveau.

Bær ændre retningslinjer

Eksperterne bag det nye studie og et kor af fagpersoner, som Videnskab.dk har talt med, mener, at vi på baggrund af det nye studie bør ændre retningslinjerne for, hvordan vi behandler bevidstløse hjertestoppatienter.

– Det er et studie, der er udtryk for paradigmeskift indenfor akutbehandlinger, fastslår Hanne Christensen, der er overlæge på Neurologisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, og som ikke har været involveret i det nye studie, overfor Videnskab.dk.

– Min holdning er, at uanset hvor syge folk er, så skal de behandles på baggrund ordentlig evidens. Med studiet her har vi fået ordentlig evidens på, hvordan vi bedre kan behandle bevidstløse hjertestoppatienter, tilføjer overlægen, der forsker i blodpropper og er klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet.

En af forskerne bag studiet, Janus Christian Jakobsen fra Copenhagen Trial Unit, som har været hovedansvarlig for metodikken, vurderer og håber også, at studiet vil få en stor effekt.

– Jeg tror, at det vil have meget stor indvirkning på behandlingen af hjertestoppatienter i hele verden indenfor relativt kort tid, siger han til Videnskab.dk.

Har været omdiskuteret

At læger i hele verden i snart 20 år har kølet patienter ned til 33 grader beror på en vild overfortolkning af to studier, der også udkom i New England Journal of Medicine i 2002, fortæller flere kilder til Videnskab.dk.

– Studierne og evidensen har altid været ret omdiskuteret, påpeger overlæge Hanne Christensen.

– Det var nogle små, kritisable studier, der blev stoppet før tid. Hvis man ser på det i dag, ville man aldrig ændre retningslinjer på baggrund af den slags studier, supplerer professor i kritisk sygdom og overlæge Christian Hassager.

Men det gjorde man dengang, og siden 2005 har det altså været en fast rutine at køle bevidstløse hjertestoppatienter ned til 33 grader. Behandlingen er kendt som hypotermi.

– Hele verden havde ventet på, at man kunne gøre noget mod hjertestop. Så alle hoppede på vognen, forklarer Christian Hassager, der er tilknyttet Rigshospitalets Afdeling for Hjertesygdomme.

Udvider vinduet for behandling

Siden har en række undersøgelser dog udfordret retningslinjerne og resultaterne fra de to studier. Senest i 2013 viste et stort studie, som Christian Hassager var en del af, at nedkøling til 33 grader havde samme effekt som nedkøling til 36 grader. 

– På vores afdeling køler vi ned til 36 grader, som er cirka den temperatur, næsten alle hjertestoppatienter har, når de falder om og kommer ind på hospitalet, fordi de ofte falder om udenfor, og deres kredsløb er dårligt, forklarer Christian Hassager. 

Han tilføjer, at det er vigtigt at påpege, at det nye studie ikke viser, at nedkølingen slet ingen effekt har, men det udvider vinduet for, hvordan lægerne kan behandle denne type patienter.

– Studiet viser, at det ser ud til at være lige effektivt at nedkøle patienter fra alt mellem 33 til 37,8 grader. Så vi skal stadig holde patienternes kropstemperatur på under 38 grader under det første døgn, påpeger Christian Hassager. 

Janus Christian Jakobsen fortæller, at forskningsgruppen allerede er ved at designe et nyt forsøg, hvor lægerne slet ikke bruger køling i kontrolgruppen.

– Vi skal søge penge og skrive en detaljeret protokol. Så det tager nok nogle år, før vi har resultater på det. Men vi er fortrøstningsfulde og tror på, at vi nok skal få det lavet, siger han.