Konsultation hos Thilde: Få styr på stofskiftet

”NE” har problemer med sit stofskifte. Hun vil vide, om hun selv kan gøre noget ved sin livsstil for at få stofskiftet i balance.

Hej Thilde

Jeg har struma og får medicin, der skal regulere mit stofskifte. Desværre har det vist sig at være svært at få på plads.

Jeg går jævnligt til blodprøvekontrol og bliver sat op eller ned i medicin, men indtil videre uden et godt resultat.

Kan jeg selv gøre noget ved min livsstil for at få det på plads?

Jeg forsøger at spise sundt og motionere, men er alligevel overvægtig. Jeg er 48 år, vejer 88 kilo og er 167 centimeter høj.

Kan det ende med, at jeg skal opereres, så skjoldbruskkirtlen fjernes? Det har jeg bestemt ikke lyst til.

Kærlig hilsen NE

Hej NE

Jeg kan godt forstå, det er frustrerende med et stofskifte, som svinger op og ned og ikke vil kontrolleres, selv om man relativt ofte går til både blodprøver og svar hos lægen.

Stofskiftet er et kompliceret system, der fra kirtlen på halsen sender hormoner til hjernen, hvor de reguleres og sendes retur. Stofskiftet varierer gennem dagen, og det kan være svært at få det stabilt, når man også regulerer med medicin. Især hvis din kirtels produktion er lidt svingende.

Så når lægen regulerer medicinen op og ned, og stofskiftet stadig ikke er helt i skabet, er det ikke sikkert, det er lægen, der fumler med medicinen. Det er måske nærmere din egen kirtels svingende produktion af hormoner, der driller. Især det første år, efter man er begyndt med medicin, kan kirtlens hormonproduktion svinge, når den rigtige dosis medicin skal findes.

Træthed og hårtab

Et lavt stofskifte påvirker omsætningen af energi i alle kroppens celler. Så hvis dit stofskifte er lavt i en længere periode, kan det være årsag til træthed, forstoppelse, hårtab, samt at det er svært at tabe sig.

Det er godt, du lever sundt og motionerer. Det skal du endelig fortsætte med. Hvis du holder fast, mens du venter på, at stofskiftet kommer på plads, skal det nok give resultater på længere sigt. Og måske havde du taget mere på, hvis du ikke sørgede for at leve sundt og motionere. Til gengæld har netop du lov til at skylde skylden for tykke lår og mavedeller på lægen og din skjoldbruskkirtel.

Det er sjældent, struma ender med, at man fjerner skjoldbruskkirtlen. Oftest kan det klares med medicin, men din læge skal nok vejlede dig og sende dig videre til de endokrinologiske specialister på sygehuset, hvis de er i tvivl om, hvorvidt I kan få styr på stofskiftet med medicinen.

Mange hilsner og skulderklap for tålmodigheden fra Thilde

Fakta

Op mod hver 10. dansker vil få en stofskiftesygdom på et tidspunkt i livet – flere kvinder end mænd, for hver sjette kvinde udvikler en behandlingskrævende stofskiftesygdom. Men både børn, unge, voksne, ældre og gravide kan blive ramt.

Stofskiftesygdomme helbreder nogle gange sig selv igen, så du skal ikke nødvendigvis have medicin hele livet.

Det er meget mere hyppigt at have for lavt end for højt stofskifte. For højt stofskifte skal altid vurderes af specialisterne på sygehuset, der vil beslutte, om der skal foretages flere undersøgelser af kirtlen.

Årsagen til ubalance i stofskiftet er enten en betændelse i kirtlen eller en autoimmun sygdom, hvor din egen krop danner antistoffer mod kirtlen.

Skriv til mig

Spørg om alt vedrørende sundhed og sygdom. Eller skriv til Thilde, hvis du har en morsom eller tankevækkende oplevelse som patient, pårørende eller ansat, som du gerne vil dele med læserne.

Email: [email protected]