Annonce

Undgå bakterier og infektion: Ved du, hvordan man bedst behandler et sår?

Var du lidt for ivrig med kniven i køkkenet? Eller gemte strandturen på et ubehageligt glasskår? Du har skåret dig, det bløder, men hvordan får du minimeret risikoen for bakterier, smerter og et grimt ar? Det fortæller sygeplejersken her.

Aav, det bløder! Vi kender det alle. Bedst som vi står og hygger os med at snitte maden i køkkenet, smutter kniven for os, og vi har skåret i os i fingeren.

Det kan også være en skarp genstand på jorden, vi rammer med foden. Eller børnene, der falder på asfalten og får en slem hudafskrabning.

Blodet løber, det gør ondt – men hvordan håndterer vi mest effektivt såret, så der ikke kommer bakterier og snavs og måske deraf følgende infektion i det? Og ej heller dannes et grimt ar?

Når skaden er sket

Det ved sygeplejerske Louise Boehm-Baggesen alt om. Hun arbejder på hjerteafdelingen på Gentofte Hospital og har desuden en såruddannelse.

- Allerførst er det vigtigt at rense såret. Enten under rent, koldt vand, med sæbevand eller en sårspray. Tjek forsigtigt, at der ikke ligger urenheder som f.eks. glasskår eller asfaltrester tilbage i såret, og hvis der gør, kan du forsigtigt fjerne dem med en ren pincet. Dernæst er det vigtigt at stoppe blødningen. Du kan f.eks. holde stedet, hvor du har såret, hævet, hvis det er muligt. Pres de to sårkanter sammen, eller tag noget tørt køkkenrulle, og tryk godt til.

En sårspray er særlig praktisk at have med, hvis man er på udflugt, hvor man ikke altid har adgang til rent vand. 

Derudover understreger Louise Boehm-Baggesen, at er der tale om sår fra et bid fra en hund eller et barn, er det vigtigt at tjekke sin stivkrampevaccination.

Få en pæn opheling

Når dit eller dit barns sår er skyllet og renset godt, er det tid til at lukke det med et plaster, så der ikke kommer bakterier og snavs i det.

Det er vigtigt, at plastret er godt elastisk og slutter til om såret, men stadig er åndbart. Det skal skiftes hver gang, det løsner sig, indtil såret er ved at hele.

- Husk også, at dit sår har godt af fugt i ophelingsfasen, så huden kan blive ny og elastisk, fortæller Louise Boehm-Baggesen.

Forklaringen bag er, at et sår får ilt til cellernes vækst via ens blodbaner, og fugt gør, at hudcellerne deler sig hurtigere. Smerte opleves desuden mindre, når nervebanerne holdes fugtige.

Hansaplast Sårspray 100 ml, Hansaplast Elastic Plaster 20 stk., Hansaplast Sårsalve 20 g. Se mere her!

- En tommelfingerregel er, at når såret begynder at klø, er det en god ide at smøre sårsalve eller fed fugtighedscreme uden parfume på. Det vil give både komfort, en pænere og hurtigere opheling og mindske risikoen for, at du kløer og piller i sårskorpen, lyder det fra sygeplejersken. 

Hun råder også til at komme solcreme på arret i cirka to år efter, så der ikke kommer mørk pigmentering.

Vær opmærksom

Da en infektion i et sår kan være alvorlig, er det vigtigt ikke at overse de tre symptomer, som Louise Boehm-Baggesen fortæller, kaldes ’forelskelsessymptomerne”, nemlig rødme, varme og ømhed.

- Hvis det udvikler sig, må du en tur på skadestuen for at blive tjekket, men langt de fleste sår i hjemmet kan klares med den rette sårbehandling.

Nyttige sårplejeprodukter

Det er vigtigt at bruge effektive kvalitetsprodukter for at fremme hurtig og hygiejnisk heling. På den måde forebygger du infektion og får op til dobbelt så hurtig heling som et ubehandlet sår.

Sårrensning: Brug Hansaplast Sårspray for at forebygge infektioner i såret hurtigt og nemt.

Sårbeskyttelse: Beskyt såret mod udefrakommende snavs og bakterier med et plaster eller en steril sårbandage, der lader huden ånde. Hansaplast har forskellige størrelser, former og materialer.

Sårheling: Hjælp såret med at hele hurtigt, sikkert og uden at danne ar ved at smøre det jævnligt med Hansaplast Sårsalve, der fremmer en op til to gange hurtigere heling sammenlignet med et ubehandlet sår.

Hansaplast forhandles både i fysiske apoteker og online her