Generation XL: Jeg var aldrig rigtig glad

Laura skreg og græd, når hun var alene. Hun var for tyk og dybt ulykkelig, selv om hun udadtil forsøgte at se glad ud. Nu er hun i behandling efter Holbæk Metoden, og alt i livet har forandret sig.

Laura sad på en legeplads og græd, mens tankerne fór gennem hovedet. Hun var ulykkelig. Tit smilede hun og gjorde, som om hun var glad, selv om hendes indre var ét kaos, og når hun cyklede de fire kilometer hjem fra skole, kunne hun finde på at skrige af sine lungers fulde kraft og græde som pisket.

Nu havde hun sagt til sin far, at hun ville løbe en tur. Han havde netop talt til hende om Holbæk Metoden, en effektiv slankemetode opfundet af børnelæge Jens-Christian Holm, leder af enheden for overvægtige børn på Holbæk Sygehus. Laura havde afvist det, men nu sad hun alene på legepladsen og græd, mens hun tænkte over sine muligheder. Hun var 13 år, og hun var for tyk. Laura ønskede inderligt at tabe sig, men lige meget, hvad hun gjorde, lykkedes det ikke. 

Livet så sort ud

Hun var ensom, og det tog lang tid at falde til på den nye skole. Først i 6. klasse fik hun sin første rigtige veninde, sådan en veninde, hun kunne være fortrolig med. Dem har hun heldigvis flere af i dag. Men for få år siden så livet sort ud.

Lauras moster døde for tre år siden. Efterfølgende mistede hun også sin hund, og hun var involveret i to ulykker. Først blev hun kastet af en hest, senere sad hun i en bil, der kørte galt. Og selv om Laura var uskadt fysisk, knækkede hun indeni og måtte have hjælp af en psykolog.

– Jeg fik det godt, men jeg havde det stadig ikke godt med mig selv, fortæller Laura.

Hun træner kunstskøjteløb ni timer om ugen og stiller jævnligt op i konkurrencer i fine skøjtekjoler, der skjuler lige så meget som en badedragt. Det tærede på selvtilliden og gjorde hende meget bevidst om overvægten.

På Holbæk Sygehus blev hun mødt af et professionelt behandlerhold. Hun fik en læge, en sygeplejerske og en diætist og blev også tilbudt samtaler med en psykolog, som hun takkede ja til. I begyndelsen af behandlingen blev hun og familien spurgt, om de ville være med i Generation XL på DR1, og efter mange overvejelser takkede de ja.

– Laura var bekymret for det der med at stikke hovedet frem og være i skudlinje, men det blev overskygget af muligheden for at inspirere andre, fortæller hendes mor, Rikke Larsen.

Lauras behandlingsplan var ingen voldsom indgriben i hendes hverdag. I forvejen trænede hun meget både på skøjter og til ridning. Men hun skulle spise mindre og mere sundt – og så var det slut med myslibarer, som familien fejlagtigt regnede for sunde. Når familien var ude, tog de Lauras nye yndlingsspise, spidskål, med for at sikre sig, at Laura fik sine grøntsager.

– Så længe det er hverdag, og vi er hjemme, har hun været vildt god, men ferierne skal vi arbejde med, siger Rikke.

Laura kan prale af, at hun på et år har tabt sig 13 cm om maven og fem kilo fedt, mens hun har taget tre kilo muskler på og er vokset to-tre centimeter. Laura er 168 cm høj og vejer 75 kg.

Ned på bunden

Laura vil gerne tabe sig et par kilo mere, men for alt i verden ikke muskler.

– Hun har et enormt realistisk billede af, hvordan hun ser ud, siger Rikke.

På trods af de gode resultater slap Laura tøjlerne, da DR stoppede med at filme.

– Jeg spiste helt vildt. Jeg åd bare alt, jeg kunne finde. Jeg fik det så dårligt, fik mavekrampe, og min krop blev dårlig og doven. Jeg havde åbenbart brug for at komme helt ned og ramme bunden, inden jeg indså, at det ville jeg bare ikke, fortæller hun.

– Jeg sagde til hende, at nu var det nok, men der var hun selv kommet frem til det samme, fortæller Rikke.

Efter to uger var Laura tilbage til den sunde livsstil, som hun har tænkt sig at fortsætte resten af livet.

– Jeg har det rigtig godt. Jeg har mennesker, som stoler på mig og tror på mig og virkelig gør mig glad, siger Laura.

Bliv slank og glad med Holbæk Metoden

I denne uges Ude og Hjemme kan du læse om Holbæk metoden og få opskriften på varigt vægttab.