I lovens navn

Norsk milliardær sigtet for hustrudrab i to år: Mysteriet bliver måske aldrig opklaret 

14. juni 2022 Af Bent Isager-Nielsen  Foto: Ritzau Scanpix
Norske Anne Hagen forsvandt på mystisk vis i 2018 fra hjemmet udenfor Oslo. Hendes mand, milliardæren Tom Hagen, har i godt to år været sigtet for at have dræbt og bortført hende. En læser spørger Bent Isager-Nielsen, Ude og Hjemmes krimiekspert, om politiet bare i årevis kan opretholde sigtelsen uden at komme til en afklaring.

Du har vist før skrevet om den norske milliardær Tom Hagen, der er mistænkt for at have myrdet sin kone og skaffet liget af vejen.

Jeg har netop læst, at han nu gennem to år har været sigtet af politiet. Er det rigtigt? Hvor længe kan politiet blive ved med at opretholde en sigtelse? Skal der ikke snart ske et eller andet?

Venlig hilsen DS

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hej DS

Ja, jeg har ganske rigtigt før skrevet om denne meget spektakulære norske sag. Den tog sin begyndelse, da Hagens hustru, den dengang 68-årige Elisabeth Hagen (på billedet øverst), forsvandt sporløst fra parrets hjem i Lørenskog ved Oslo den 31. oktober 2018.

Efter godt et års efterforskning tog sagen en dramatisk drejning, da politiet anholdt Tom Hagen og sigtede ham for at have dræbt sin hustru og skilt sig af med liget.

Hagen blev indledningsvist varetægtsfængslet, men er efterfølgende blevet løsladt af retten og er nu på fri fod, men altså fortsat sigtet af politiet.

Arbejdshypotese

Det er ret usædvanligt at være sigtet for drab i to år, både i Norge og her i landet. Normalt vil så lang en periode være tilstrækkeligt til, at anklagemyndigheden enten frafalder sigtelsen eller rejser tiltale ved retten.

Man skal dog altid huske på, at en sigtelse kun er udtryk for en mistanke eller en arbejdshypotese fra politiets side. Det er altså ikke politiet, men anklagemyndigheden og til syvende og sidst domstolene, der afgør skyldsspørgsmål.

En person er med andre ord uskyldig, indtil det modsatte er blevet bevist.

Hemmelige aflytninger

Politiet er tilsyneladende meget overbeviste om, at Tom Hagen har slået sin hustru ihjel.

Man har efterforsket massivt mod ham og benyttet sig af stort set alle tænkelige efterforskningsskridt, herunder hemmelige aflytninger af ham, både i hans hjem og i hans bil mv.

Man mener med andre ord at kunne udelukke dødsmåder som naturlig død, selvmord og ulykke, og så er der kun drab tilbage. Politiet mener åbenbart også, at de kan udelukke, at Elisabeth Hagen frivilligt har forladt hjemmet og er “gået under jorden”.

De norske efterforskere har desuden vurderet, at Elisabeth Hagen ikke er bortført og dræbt af en fremmed gerningsmand, hvilket ellers i begyndelsen var i spil som en mulighed.

Økonomisk motiv

Tilbage er altså teorien og mistanken om, at Tom Hagen enten alene eller med hjælp fra andre har slået hende ihjel og effektivt har skaffet sig af med liget.

Hvis teorien holder, kan der være tale om et økonomisk motiv med baggrund i hans mange milliarder.

En forestående skilsmisse ville formentlig koste ham nogle af pengene.

Hvis det viser sig, at Tom Hagen har begået drabet, kan det være sket på to måder efter min mening.

Enten er drabet sket uplanlagt og i forbindelse med et opgør i hjemmet, eller også er der tale om et nøje planlagt drab. Begge typer ægtefælledrab har vi set mange af, også her i landet.

Præsten Thomas Gotthard blev for eksempel sidste år dømt for at iscenesætte sin hustrus forsvinden og for at have dræbt og parteret hende.

Uanset hvilken udgave der er tale om i den norske sag, er liget det helt afgørende i sagen. En drabsefterforskning uden et lige er uhyre vanskelig.

På bar bund

Så status er altså, at politiet i Norge efter cirka tre og et halvt år tilsyneladende er på bar bund.

Det bliver efter min vurdering svært at komme i mål med sagen, medmindre et vidne pludseligt står frem eller en eventuel medgerningsmand taler over sig – eller som det allervigtigste, at liget eller ligdele af Elisabeth Hagen bliver fundet.

Jeg vil anse det som udelukket, at Elisabeth Hagen er i live.

På et tidspunkt, som efter min mening nok snart må komme, må politiet indse, at de ikke kan komme videre i sagen, og så må anklagemyndigheden beslutte, om det nuværende mistankegrundlag og især det faktum, at man ikke har fundet liget, er nok til at rejse tiltale mod Tom Hagen.

Der er ingen som helst tvivl om, at liget eller dele af liget vil kunne skabe klarhed over nogle af de nuværende uklarheder i sagen, uanset hvem der er gerningsmand og uanset, hvad motivet er.

Venlig hilsen Bent

 

Milliardæren Tom Hagen nægter at have noget med sin hustrus forsvinden at gøre. 

 

Sponsoreret indhold