I lovens navn

21-årig mand var et tilfældigt offer

30. januar Af Bent Isager-Nielsen
Foto: Ritzau Scanpix
21-årige Søren Koch blev skudt og dræbt i Aarhus i marts 2022 – og alt tyder på, at gerningsmanden slog den forkerte ihjel. Han var ude efter en helt anden. Ude og Hjemmes krimiekspert, Bent Isager-Nielsen, fortæller om sagen, hvor en 27-årig mand er blevet varetægtsfængslet.
Blomster. Skilt formet som hjerte med Sørens navn.

Jeg skriver til dig angående drabet på Søren Koch i Aarhus den 8. marts 2022, som formentlig er et tilfældigt fjerndrab. Hvor god chance ser du for, at dette drab opklares?

- Venlig hilsen BA

Hej BA

Der sket noget afgørende, siden du skrev til mig. Den 23. november meddelte Østjyllands Politi, at man havde anholdt en 27-årig mand for drabet. Sagen har altså været efterforsket i otte måneder, inden der kom et gennembrud. Politiet efterforsker stadig, og nu er den 27-årige altså varetægtsfængslet, men nægter sig skyldig.

Tilfældigt offer

8. marts 2022 blev den 21-årige Søren Koch dræbt af skud i sin bil ved en tankstation i krydset ved Søndervangs Allé i Aarhus.

Han var ifølge politiet et tilfældigt offer, som ikke havde nogen i sit liv, som ville gøre det af med ham. Han var en populær ung mand, som var i gang med en uddannelse som bygningskonstruktør.

Mange mennesker har i tiden siden drabet undret sig over, hvad der lå bag, og hvorfor det tilsyneladende har været så svært for politiet at opklare hændelsen. Den 22. marts gav jeg på baggrund af sagen et større interview til dagbladet BT, hvor jeg blandt andet sagde:

– Jeg har set det mange gange og i mange sager, at opklaringen først kommer lang tid efter, når det er noget, der foregår i kriminelle og besværlige miljøer.

Omvej

Der er mindst to årsager til, at efterforskningen har taget tid og været vanskelig. Østjyllands Politi har tidligere meldt ud, at man ser det som sandsynligt, at gerningsmanden eller gerningsmændene slog den forkerte mand ihjel. Det var slet ikke Søren Koch, de var ude efter.

Og hvis det er rigtigt, giver det jo ingen mening for politiet at lede efter Søren Kochs eventuelle fjender og motiver – noget, der som bekendt ofte fører frem til en mistænkt.

I stedet må man kigge på, hvem gerningsmændene troede de slog ihjel. Og så prøve at profilere den person og den eventuelle gruppering eller bande, han er en del af. Politiet bliver altså nødt til at tage “en større omvej”.

Tab for mange

Blomster, hilsner og mindeord fra hans mor, kæreste, onkel og venner blev i tiden efter drabet lagt på drabsstedet i Viby og vidnede om, at Søren Kochs død er stort tab for mange mennesker.

“Søren, min dreng. Mor savner dig så meget. Mit hjerte græder” stod der på et brev, som blev hængt op på et elskab ved krydset, hvor han mistede livet.

Noget andet er, at drabet virker som en decideret likvidering, hvilket kan tyde på, at det er begået af en eller flere person(er) i et lukket kriminelt miljø, måske banderelateret.

Det er langt fra usædvanligt, at opklaring i den slags sager trækker ud. Det har jeg set mange gange i egne sager i årenes løb. Hverken de involverede eller kredsen omkring dem har lyst til at hjælpe politiet, og samtidigt kan hr. og fru Danmark sjældent bidrage med oplysninger.

Derfor står efterforskerne med en udfordring, som tager tid. De skal i gang med det lange seje træk med overvågning af kriminelle miljøer, aflytninger, analyser af overvågningsbilleder og intensivt samarbejde med andre politiafdelinger.

Arbejde i kulisserne

Der er for mig ingen tvivl om, at Østjyllands Politi har arbejdet på højtryk siden drabet, men meget er foregået bag kulisserne i et arbejde, som befolkningen ikke har kunnet hjælpe med. Der foretages i sådanne sager typisk skjulte og hemmelige efterforskningsskridt, som politiet ikke fortæller medierne og befolkningen om.

Hvis den sigtede 27-årige mand ender med at blive dømt, er det ikke første gang. Han er nemlig tidligere dømt for et skyderi i Aarhus.

Det skete i 2017, hvor han blev idømt tre og et halvt års fængsel for at have affyret et skydevåben på et offentligt sted. Ingen kom til skade ved skyderiet.

- Venlig hilsen Bent

Bens Isager-Nielsen

 

Sponsoreret indhold