Dobbelthustrumorderen Frank Hammeleff: Dræbte Inger og Grethe

Kære Bent Isager-Nielsen
Du skrev for et stykke tid siden om et gammelt dobbeltdrab fra Vejers Strand.
Det fik mig til at tænke på kirkegårdsgraveren Frank Hammeleff, der i 1970’erne blev dømt for to mord. Det ene begik han i Sønderjylland, og Rejseholdet var vist på sagen.
Kan du fortælle mere?
- Hilsen GF

Christinas sorg: Far lukkede sin morder ind
Hej GF
Jeg kender udmærket til sagen, som er fra 1978. Jeg begyndte selv først i Rejseholdet i 1981, så det skete før min tid.
Natten til den 15. april 1978 fandt den da 34-årige kirkegårdsgraver Frank Hammeleff sin 31-årige hustru Inger Bakker Hammeleff død i deres hus i Museumsgade 3 i Christiansfeld.
Hun havde tilsyneladende hængt sig i bryggerset.
Hammeleff forsøgte ifølge sin egen forklaring at give hende hjertemassage, hvorefter han gemte rebet af vejen, så parrets 12-årige søn ikke skulle opdage, at hun havde begået selvmord.
Kvælningsmærker
Politiet i Haderslev fattede mistanke, og liget af Inger blev undergivet retsmedicinsk undersøgelse, hvor man konstaterede, at hun havde tegn på kvælningsmærker på halsen og punktformede blødninger i øjnene.
Ifølge retsmedicinerne kunne hun ikke være død ved hængning.
Den 19. april 1978 anholdt kriminalpolitiet i Haderslev Frank Hammeleff og sigtede ham for at have dræbt sin kone og iscenesat det som selvmord. Herefter blev Rejseholdet tilkaldt. Én af efterforskerne fra Rejseholdet var Eigil V. Knudsen, som jeg senere flere gange hørte fortælle om sagen.
Henvendelse fra forældrene
I forbindelse med efterforskningen af drabet i Christiansfeld blev politiet opmærksomme på en hændelse, der skete 12 år tidligere. Frank Hammeleffs første kone Grethe Annie Hammeleff blev nemlig den 5. august 1966 kun 19 år gammel fundet hængt i parrets hjem i Hillerød.
Selv om der på liget blev konstateret kvælningsmærker ved halsen, blev sagen henlagt som selvmord. Det var en henvendelse fra Grethe Annies forældre til Rejseholdets efterforskere i Haderslev, der fik politiet til at koble de to sager sammen. Forældrene havde aldrig troet på, at deres datter havde taget sit eget liv.
Manglende beviser
Der var flere detaljer i den første sag, der havde vakt mistanke, så Hillerød politi besluttede faktisk i 1966 – inden kremeringen – at lade Grethe Annie obducere.
Men resultatet af obduktionen blev ifølge den lokale embedslæge, at dødsmåden var selvmord ved hængning, og så måtte politiet droppe en drabssag – trods den mildt sagt noget lemfældige obduktionsrapport. Hun blev derefter kremeret og bisat.
Frank Hammeleff undgik således ved den lejlighed på et hængende hår at blive sigtet for drab, men det var tæt på.
Stærk indiciesag
Det er i sagens natur altid svært at efterforske noget, der er foregået 12 år tidligere, men – trods manglende, håndfaste beviser – lykkedes det for politiet at bygge en meget stærk og overbevisende indiciesag op mod Frank Hammeleff i de to tilfælde.
Især hans skiftende forklaringer om de forskellige handlingsforløb gjorde nok udslaget. Han blev afsløret i adskillige løgne under efterforskningen og i retten.
Hammeleff blev idømt livsvarigt fængsel for de to drab i 1979.
Han erkendte aldrig sin skyld, og sagen mod ham blev senere efter en kendelse fra Den Særlige Klageret underlagt en ny retssag med det resultat, at han den 4. oktober 1985 på ny blev kendt skyldig i dobbeltdrab.
Stædig kamp
Hans forsvarsadvokat Poul Boje kæmpede gennem mange år for sin klient. Boje troede angiveligt på Hammeleffs uskyld – altså at der var tale om selvmord i de to tilfælde og ikke drab. Hammeleff fik senere mulighed for at søge om benådning og blev løsladt. Han slog sig ned som anlægsgartner i københavnsområdet og blev gift for tredje gang, men dog skilt igen.
Han blev i december 2001 indlagt på Hvidovre Hospital, hvor han som 57-årig blev fundet død på et toilet, formentlig på grund af en hjerneblødning eller blodprop. Liget blev brændt og sat i en urne på Risgaard kirkegård i Hvidovre.
Retsmedicinere har taget over
I dag er det ikke embedslæger, der foretager retslægelige obduktioner – som i tilfældet med dobbeltmorderen Frank Hammeleff – men retsmedicinere fra et af de tre retsmedicinske institutter eller speciallæger fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Hammeleff-sagen understreger vigtigheden af retslægelige ligsyn og obduktioner. Det er nemlig her, at dødsmåde og dødsårsag skal klarlægges. Og det er helt afgørende for politiets arbejde med at afsløre drabsmænd.
- Venlig hilsen Bent


Flere svar

Politibetjent voldtog kvinder

Unge er mindre kriminelle end tidligere

Den smilende dobbeltmorder

Niårige Luna hjerneskadet efter overfald

Han drev hvileløst rundt i gaderne: Zaras sidste gåtur

Husspektakler: Når politiet rykker ud til uro i hjemmet

Slog den forkerte ihjel
