I lovens navn

Maria blev myrdet på vej hjem fra fest

10. januar Af Bent Isager-Nielsen. Foto: Ritzau Scanpix.
20-årige Maria Møller Christensen blev myrdet på vej hjem fra en nytårsfest i Herning i 2010. Politiet anholdt i første omgang en mand, der blev varetægtsfængslet – men han viste sig ikke at være morderen, beretter Ude og Hjemmes krimiekspert, Bent Isager Nielsen.
Maria Møller Christensen var en livsglad og helt almindelig ung kvinde.

I forbindelse med nytåret kom jeg til at tænke på 20-årige Maria Møller Christensen, der nytårsnat 2010 blev voldtaget og myrdet, da hun var på vej hjem fra en nytårsfest i Herning.

Sagen er et tragisk eksempel på de heldigvis sjældne fjerndrab på kvinder på vej hjem fra en bytur. Jeg har flere gange skrevet om kvindedrab, som der er alt for mange af her i landet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

De fleste kvindedrab er (eks)partnerdrab, men sjældent ser vi også fjerndrab, hvor der ikke er en forudgående relation mellem offer og gerningsmand. Det er næsten altid fjerndrabene, der fylder mest i mediebilledet – alle følger med og håber, at gerningsmanden bliver pågrebet.

Fuld og træt

I en kort nederdel, en tynd sort top og et par strømpebukser forlod Maria en fest hos en veninde i Herning kort før midnat. Da hun gik fra festen, hvor hun havde efterladt mobiltelefon, nøgler, jakke og fodtøj, men hun var efter det oplyste fuld og træt. Temperaturen var langt under frysepunktet, og derfor alarmerede hendes venner politiet, som straks gik i gang med at lede efter hende.

Næste morgen blev hun fundet i et kælderrum på Rolighedsvej i Herning, få hundrede meter fra adressen for festen. Voldtaget og kvalt i sine egne strømpebukser. Skader på kroppen og i underlivet viste tegn på voldtægt.

Anholdt beboer

Midt- og Vestjyllands Politi indledte en intens efterforskning og jagt på drabsmanden, og allerede samme dag anholdt man en mand, der boede i samme opgang, hvor man havde fundet Marias lig.

Der var flere forhold, der pegede på manden, og han blev sigtet og fremstillet i grundlovsforhør. Han sad varetægtsfængslet i 18 dage, indtil han blev renset, da man fandt ud af, at hans dna ikke matchede med det dna-materiale, man havde fundet på Marias krop.

Tændte lys

Politiet efterforskede videre og tog nu dna fra alle mandlige beboere i opgangen, hvor Marias lig blev fundet i kælderen. Og det medførte et match mellem det dna-materiale, der var indsamlet på Maria, og én af beboerne, den 48-årige Jan Erik Henriksen, der blev anholdt og sigtet.

Efterforskningen pegede på, at Maria mødte Henriksen, da hun frysende var på vej gennem Herning på strømpefødder, og at han herefter tog hende med til kælderen, hvor forbrydelsen blev begået.

I dagene efter drabet tændte Henriksen i øvrigt flere lys for at mindes den 20-årige kvinde.

Usædvanlig dom

Den 2. december 2010, blev Jan Erik Henriksen idømt 16 års fængsel for drabet og voldtægten. Han nægtede sig skyldig og har som eneste forklaring på fundet af hans dna-materiale sagt, at han måske har spyttet i kælderen på et tidligere tidspunkt. Anklageren krævede forvaring på ubestemt tid eller – hvis han ikke fik medhold i det – 14 års fængsel.

Anklageren lagde vægt på, at Jan Erik Henriksen i den udfærdigede mentalerklæring blev betegnet som farlig. Retten besluttede sig altså for 16 års fængsel, altså mere end anklageren lagde op til, hvilket er usædvanligt.

Dilemmaer

Drabssagen med 20-årige Maria Møller Christensen udstiller flere dilemmaer og problematikker i drabssager.

Først og fremmest understreger den, at en sigtelse samt en varetægtsfængsling alene er udtryk for en arbejdshypotese fra politiets side og ikke en endelig afklaring af skyld. Det synes jeg efterforskningschefen i Midt- og Vestjyllands balancerede godt.

I forbindelse med anholdelsen af den uskyldige mand udtalte efterforskningschefen i flere interviews sig ikke om skyld, men præciserede flere gange, at der var forhold, der på det tidspunkt begrundede en mistanke mod den pågældende. Noget som også retten syntes, hvorfor han blev varetægtsfængslet.

Kritik af avis

Til gengæld kan man efter min mening med rette bebrejde dele af pressen, især Ekstra Bladet.

Ikke mindst fordi bladet udstillede den frikendte mand med navn og billede på avisens forside – både før og efter han blev løsladt.

Der blev rejst stor kritik mod bladet fra mange sider, men bladet forsvarede kraftigt sine forsider. Retssystemet tildelte selvfølgelig den uskyldige mand en erstatning for uberettiget fængsling.

Foran sin gadedør i Herning tændte den 48-årige sexmorder sammen med mange andre stearinlys for Maria. Kort tid efter viste det sig, at han var gerningsmanden.

Sponsoreret indhold