Spørg advokaten

Får jeg besked, når far dør?

17. november 2022 Af Louise Vinkle. Foto: Shutterstock.
67-årige Lis har kun mødt sin far to gange i sit liv. Hun vil gerne vide, om hun får besked fra skifteretten, når han går bort. Advokat Louise Vinkle giver sit svar her.
Dame med mobiltelefon

Hej Louise

Jeg er 67 år og har set min far to gange i mit liv. Han bor i Sverige, er gift og har tre børn. Hans familie ved, at jeg eksisterer, og min far betalte børnepenge til min mor, dengang det var aktuelt.

Jeg har altid troet, jeg automatisk ville få besked fra skifteretten, når min far gik bort.

Nu har en veninde imidlertid fortalt, at det ikke er sådan, det foregår, men at det er mit eget ansvar at holde mig orienteret.

Et detektivarbejde

Det har jeg svært ved at tro på, for det bliver noget af et detektivarbejde. Jeg har ingen kontakt med hverken min far eller mine halvsøskende, og jeg har kun fundet ud af, hvilken by han bor i.

Jeg håber, du kan hjælpe mig. Skal jeg virkelig lege detektiv? På forhånd tak.

- Venlig hilsen Lis

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kære Lis

Eftersom din far bor i Sverige, bliver boet efter ham behandlet i hans hjemland og efter svenske arveregler. Danske skifteretter har ikke kompetence til at behandle boet efter en person, der bor i et andet land.

Du bliver altså ikke kontaktet af en dansk skifteret, når din far dør. Hvorvidt du bliver kontaktet af de svenske myndigheder, afhænger af de svenske regler om bobehandling og fordeling af arv. Dem kender jeg ikke nærmere til, og derfor vil jeg anbefale dig at kontakte en svensk advokat, hvis du vil høre nærmere.

Kontakt myndighederne

Jeg mener dog, at det er det svenske Skatteverket, der tager sig af dødsboer på nogenlunde samme måde som de danske skifteretter.

Måske kan du indledningsvis prøve at kontakte Skatteverket for at høre om processen for at finde arvinger i andre lande, og om du kan forvente at blive kontaktet, når din far engang afgår ved døden.

Som du selv nævner, bliver du altså nødt til at lege detektiv for at finde ud af, hvad der vil ske, og om du kan forvente at blive kontaktet af Skatteverket.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

Fakta

Et dødsbo behandles som udgangspunkt i det land, hvor den afdøde havde bopæl ved dødsfaldet. Boet efter en dansk statsborger bliver altså ikke behandlet i Danmark, hvis personen havde bopæl i et andet land, da han eller hun afgik ved døden.

Sponsoreret indhold