Spørg advokaten

Hvordan bliver arven regnet ud?

6. oktober 2022 Af Louise Vinkle. Foto: Shutterstock og Colourbox.
En læser vil vide, hvordan det bliver regnet ud, hvad hvert barn og den længstlevende ægtefælle får i arv. Advokat Louise Vinkle svarer her.
Far der løfter sin lille datter op

Kære Louise

Vi har fået skrevet testamente hos en advokat og vil høre, om du kan forklare, hvornår og hvordan det bliver regnet ud, hvad hvert barn og den længstlevende ægtefælle får i arv? Og hvem står for udregningen? På forhånd tak.

- Venlig hilsen Den anonyme

Kære Den anonyme

Når en af jer dør, og boet efter den afdøde skal skiftes, skal der regnes på, hvor meget der skal gå i arv til den længstlevende ægtefælle, og hvor meget der skal gå i arv til børnene. Arven fordeles, som I har bestemt i jeres testamente.

Hvis man ikke har oprettet testamente, vil halvdelen af arven gå til den længstlevende ægtefælle og den anden halvdel til deling mellem den afdødes børn.

Fælles- og særbørn

Du nævner ikke, om I kun har fælles børn, eller I også har særbørn – det vil sige, om en af jer har børn med en tidligere partner. Hvis I kun har fælles børn, kan den længst levende vælge ikke at skifte boet.

Hvis en af jer har særbørn, kan de beslutte, at boet skal skiftes ved deres forælders død. Men hvis længstlevende ægtefælle sidder i uskiftet bo, bliver fordelingen af arven først beregnet, når boet skiftes. Det sker enten, når den længstlevende ægtefælle afgår ved døden, eller når han eller hun vælger at skifte bo.

Privat eller bobestyrer

Når en af jer dør, og boet skal skiftes, kan det ske på flere måder. Boet kan behandles som et privat skifte eller som et bobestyrerbo. Ved et privat skifte er det arvingerne, der tager sig af boets behandling. Det er dermed også arvingerne, der skal stå for beregningerne af, hvem der skal arve hvor meget. Det er muligt at bede en advokat om hjælp til det private skifte, hvis man ønsker det.

I kan også bede skifteretten om, at boet skal behandles som et bobestyrerbo. Så bliver boet behandlet af en af skifterettens autoriserede bobestyrere. Det vil så være bobestyreren, der skal tage sig af boets behandling og i sidste ende beregner, hvem der skal arve hvor meget.

Gæld eller Lotto

Der bliver ikke regnet på fordelingen af arven, før en af jer afgår ved døden, da man på nuværende tidspunkt ikke kan vide, hvor meget I ejer til den tid. I kan optage en masse gæld eller vinde i Lotto og dermed få en mindre eller større formue.

Hvis I ønsker at få en lidt bedre fornemmelse af, hvem der arver hvor meget, kan I dog altid selv regne på det.

I kan også kontakte en advokat og bede om hjælp til at få overblik over, hvordan arven bliver fordelt ud fra den formue I har på nuværende tidspunkt.

Jeg håber, det gav lidt overblik.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

Sponsoreret indhold