Spørg advokaten

Hvordan fordeles arven ved uskiftet bo?

29. september 2022 Af Louise Vinkle. Foto: Shutterstock.
Pias mor sidder i uskiftet bo efter farens død. Pia vil gerne vide, hvordan arven fordeles mellem hende, hendes bror og morens datter fra et tidligere ægteskab.
Sparegris med mønter

Kære Louise

Jeg har et spørgsmål om uskiftet bo. Min mor har siddet i uskiftet bo siden min fars død i 1990. Min mor har en datter fra et tidligere ægteskab, og derudover er hun og min far forældre til min bror og mig.

Betyder reglerne, at min bror og jeg ved vores mors død først skal have vores fars andel, inden resten bliver delt i tre lige store dele?

- Med venlig hilsen Pia

Kære Pia

Ja, det er korrekt forstået.

Når din mor afgår ved døden, skal fællesboet efter dine forældre behandles. Selv om der er tale om to boer, vil de blive behandlet som et fælles bo.

Når bobehandlingen er så langt, at der skal laves et afsluttende regnskab, vil man dele boet op i to halvdele. Den ene halvdel falder i arv efter din far og den anden efter din mor. Den halvdel, der falder i arv efter din far, skal deles mellem hans børn – altså dig og din bror. Den halvdel, der falder i arv efter din mor, skal deles mellem hendes børn – altså dig, din bror og din mors datter fra det tidligere ægteskab.

Denne fordeling gælder selvfølgelig kun, hvis dine forældre ikke har oprettet et testamente, hvor de har besluttet en anden arvefordeling mellem jer. De kan dog ikke gøre jer arveløse, da I som deres livsarvinger har ret til tvangsarven.

Jeg håber, det gav svar på sit spørgsmål.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

Sponsoreret indhold