Spørg advokaten

Hvordan undgår jeg arven?

2. december 2022 Af Louise Vinkle. Foto: Colourbox.
”Den anonymes” forældre er ugifte, og derfor vil hele arven gå til den anonyme, når den ene forælder går bort. Den anonyme vil derfor gerne vide, hvordan den længstlevende forælder kan få arven.
Hånd der skriver på et stykke papir

Hej Louise

Mine forældre er ugifte samlevende, jeg er deres fælles barn, og de har ikke andre børn. Hvad sker det, når en af dem dør?

Vil jeg være universalarving, og skal jeg skrive under på noget?

Hvordan sikrer jeg min mor og far bedst muligt, så de ikke skal dele alt med mig?

- Med venlig hilsen Den anonyme

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kære Den anonyme

Hvis dine forældre er samlevende, men ikke gift, og de ikke har oprettet et testamente, er du enearving efter dem hver især.

Det vil sige, at hvis din far dør først, vil du arve alt efter ham, og din mor vil intet få. Det samme gælder, hvis din mor dør først.

Som samlevende har de ikke mulighed for at sidde i uskiftet bo. Det kan give en meget uheldig situation, for det kan betyde, at den af dine forældre, der er tilbage, vil være nødt til at sælge hus, bil og lignende, mens du arver alt efter den afdøde.

Universalarving

Du kan som universalarving ikke gøre noget, men jeg vil anbefale dig at opfordre dine forældre til snarest muligt at oprette et udvidet samlevertestamente.

Ved et udvidet samlevertestamente kan de bestemme, at den længstlevende af dem skal arve op til 7/8, og at du alene skal arve 1/8. De kan samtidig bestemme, at du skal arve alt efter den længstlevende af dine forældre.

I skal samtidig være opmærksom på dine forældres pensioner og forsikringer, som ofte tilfalder den afdødes nærmeste pårørende. Hvis pensionen er oprettet efter 1. januar 2008, vil pensionen eller forsikringen tilfalde en samlever, som man har boet sammen med i mindst to år.

Kig på oprettelsen

Samleveren bliver betragtet som nærmeste pårørende. Men hvis pensionen eller forsikringen er oprettet før 1. januar 2008, vil du som barn være nærmeste pårørende, og pensionen vil tilfalde dig.

En advokat kan også hjælpe dine forældre med deres pensioner og forsikringer. Hvis I først forholder jer til det, når den ene af dem er afgået ved døden, er det desværre for sent at ændre noget.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

Fakta

Ugifte samlevende kan ikke sidde i uskiftet bo ved den enes død. Det kræver, at man er gift og har delingsformue i sit ægteskab.

Sponsoreret indhold