Spørg advokaten

Kan jeg miste forældremyndigheden?

22. oktober 2022 Af Louise Vinkle. Foto: Colourbox.
”Den utrygge” har fået tilkendt fuld forældremyndighed, men faren har anket afgørelsen. Hun frygter, hvad der vil ske i landsretten og vil vide, om der risiko for at miste forældremyndigheden igen.
Grædende kvinde over for dommer

Hej Louise

Når man netop har fået tilkendt den fulde forældremyndighed, og faren anker afgørelsen, er der så stor risiko for at miste forældremyndigheden igen?

Den korte historie er, at vores fælles barn for flere år siden valgte, at han ikke længere ville se sin far mere efter et par ubehagelige oplevelser. Vores barn var skrækslagen og kom i behandling hos en børnepsykolog, som vurderede, at drengen havde fået svær angst, og at overvåget samvær ville være for skadeligt.

Måtte flytte væk

Herefter begyndte faren at holde øje med min søn og mig, og det endte med, at vores kommune ikke mente, vi var sikre, og vi flyttede til den anden ende af landet.

Det er otte år siden, og nu ønsker min søn blandt andet at få et pas, blive konfirmeret og andet, som kræver underskrift fra begge forældre.

Jeg søgte derfor om at få den fulde forældremyndighed, og sagen kom i Familieretten, hvor jeg fik mulighed for separate møder, så min eksmand og jeg ikke mødtes.

Min søns far gav sig dog ikke, og sagen blev sendt videre.

Er bange for ham

I retten så jeg for første gang i årevis mit barns far, og til trods for at jeg ikke skulle besvare særlig mange spørgsmål, fik jeg det fysisk dårligt af hans tilstedeværelse. Jeg er stadig meget bange for ham.

Det endte med, at jeg fik forældremyndigheden, men eftersom han har anket, kan jeg næsten ikke være i mig selv af angst for, hvad der vil ske i landsretten. Hvor gode er mine chancer? Det påvirker også min søn, for det er et brændende ønske for både ham og mig, at vi selv kan træffe beslutninger fremover.

- Med venlig hilsen De utrygge

Kære De utrygge

Det lyder, som om det har været en hård oplevelse for dig at være i retten. Hvis dit barns far har anket, er du desværre nødt til at gennemføre sagen i landsretten, som nu skal tage stilling til, om du skal have den fulde forældremyndighed.

Det er nogenlunde det samme, I skal igennem i landsretten, som I oplevede i byretten. I landsretten er der dog tre juridiske dommere, som skal træffe afgørelsen, hvor der i byretten kun var en juridisk dommer.

Det er Landsrettens afgørelse

Da jeg ikke ved mere om jeres sag end de oplysninger, du har givet mig, er det svært for mig at vurdere dine chancer for at få den fulde forældremyndighed. Landsretten skal træffe afgørelsen ud fra, hvad der er bedst for jeres barn.

Den ene forælder kan få tildelt den fulde forældremyndighed, hvis retten vurderer, at forældrene ikke kan samarbejde til barnets bedste. Det kan for eksempel være ved uenighed om pas, konfirmation og lignende – men uenigheder er ikke ensbetydende med, at man får den fulde forældremyndighed.

Fordel fra byretten

Da jeg ikke ved, hvad der er af skriftligt materiale i jeres sag, hvad du og barnets far har forklaret, og hvad jeres barn har udtalt, kan jeg desværre ikke give nogen fornuftig vurdering af dine chancer.

Jeg ser det dog som en fordel, at den juridiske dommer i byretten har vurderet, at du skulle have den fulde forældremyndighed.

Jeg går ud fra, at du har en advokat, som har ført sagen for dig i byretten, og som skal føre sagen i landsretten. Jeg vil anbefale dig at tale med ham eller hende om dine bekymringer og din utryghed.

Det kan forhåbentlig hjælpe dig med at finde lidt ro, inden din sag skal for landsretten.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold