Spørg advokaten

Kan min bror blive straffet for at bruge mors penge?

30. juni 2022 Af Louise Vinkle. Foto: Panthermedia.
Læserens mor er over 90 år og ikke længere ved sine fulde fem. Derfor har læserens bror styret hendes hævekort, og nu er kontoen tømt.
Ældre dame med pengepung

Kære Ærgerlige

Det er en svær situation, for man ved ikke, om din bror og svigerinde har taget pengene, om din mor har betalt dem som tak for hjælpen, eller om pengene er brugt på noget helt tredje.

Det kan være svært at finde ud af, og selv om I finder ud, hvad der er foregået, kan det være svært at bevise. Under alle omstændigheder vil jeg nok anbefale, at I anmoder om, at din mor sættes under værgemål, hvis hun ikke er ved sine fulde fem.

Ikke umyndiggjort

Da din mor ikke er umyndiggjort, må hun gøre, som hun har lyst til. Hvis hun løbende har givet gaver til din bror, har hun lov til det, selv om det betyder, at hendes formue er væk.

Hvis din bror derimod har taget dem uden din mors accept, er det strafbart, men det kan som nævnt være svært at bevise. Du oplyser ikke, hvor mange penge det drejer sig om. Men hvis der er forsvundet en meget stor formue på relativt kort tid, kan det selvfølgelig i sig selv tyde på, at alt ikke er, som det skal være.

Det er dog stadig svært at bevise, at pengene er forsvundet mod din mors vilje.

Væsentlig forringelse

Du oplyser ikke, om din mor sidder i uskiftet bo. Hvis hun sidder i uskiftet bo efter din fars død, er der grænser for, hvordan hun kan agere med sin formue. Den må ikke blive væsentligt forringet ved misbrug.

Det vil sige, at hvis hun har givet store gaver til ét af sine børn, og formuen dermed er blevet væsentligt mindre, kan der være tale om misbrug af det uskiftede bo.

Er det tilfældet, kan I anlægge en retssag og kræve pengene tilbage fra din bror. Det er dog jer, der skal bevise, at der er tale om misbrug af boet. I den forbindelse ser man blandt andet på formuens størrelse, din mors hidtidige forbrug, hvor meget formuen er blevet mindre, hvem der har modtaget formuen, og hvorfor formuen er blevet mindre.

Uanset om din mor sidder i uskiftet bo eller ej, vil I få svært ved at bevise, hvad der er sket. Hvis I ikke har mulighed for at skaffe yderligere oplysninger end dem, du har skrevet til mig, mener jeg, det vil være meget svært at gøre noget.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

Fakta

Et uskiftet bo betyder, at når en gift person dør, beholder den længstlevende ægtefælle rådigheden over hele den afdødes formue, men også forpligtelserne.

På den måde får den afdødes børn ingen arv, før den længst levende ægtefælle dør – medmindre der begæres skifte inden. Boet bliver ikke skiftet, da der ikke udbetales arv, og derfor hedder det et uskiftet bo.

Sponsoreret indhold