Spørg advokaten

Min datter vil ikke med sin far hjem

3. november 2022 Af Louise Vinkle. Foto: Colourbox.
”LKH” har nægtet at udlevere sin datter til samvær med sin far. Nu vil hun vide, om hun kan blive straffet? Advokat Louise Vinkle giver sit svar her.
Far og sur datter

Kære Louise

I mandags nægtede jeg at udlevere mit barn til samvær, fordi hun ikke ønskede at komme afsted. Hun er 12 år, og jeg mener derfor, hendes holdning skal respekteres.

Hendes far og jeg har lige fået 7/7-ordning, og hun skulle efter planen bo hos sin far fra mandag til mandag. Nu bliver det fra onsdag til mandag i stedet, som nævnt efter hendes eget ønske.

Det har fået min eksmand til at anlægge en forældreansvarssag, og jeg er meget i tvivl om, hvordan det kommer til at forløbe. Risikerer jeg en straf, fordi min datter ikke ville med sin far hjem? Det er første gang nogen sinde, jeg ikke har udleveret mit barn.

- Med venlig hilsen LKH

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kære LKH

Når din eksmand har anlagt en sag om udlevering af jeres datter, vil I relativt hurtigt blive indkaldt til et møde i familieretten. Du kan vælge at møde op selv eller have en advokat med.

Afgiv forklaring

I familieretten skal både du og din eksmand afgive forklaring.

Her er det vigtigt, at du fortæller, at det er din datter, der ikke vil bo hos sin far en uge ad gangen. Derudover skal du forklare, at du over for din datter støtter den nye samværsordning. Der må ikke være tvivl om, at du også mener, hun skal være hos sin far hver anden uge.

Eftersom jeres datter er 12 år, vil jeg anbefale, at I beder om, at hun bliver indkaldt til en børnesamtale. Det sikrer dels, at hendes holdning bliver en del af sagen, dels at hun føler sig hørt. Ud fra jeres og jeres datters forklaringer vil dommeren forsøge at hjælpe jer med en frivillig løsning. I disse sager kan dommeren ikke beslutte, at jeres samværsordning skal ændres. Det kræver, at I bliver enige om det, eller at I starter en sag i Familieretshuset.

Risikerer dagbøder

Hvis I ikke ved dommerens hjælp kan finde en løsning, og du fortsat ikke udleverer jeres datter, kan retten pålægge dig tvangsbøder i form af dagbøder. Hvis du stadig ikke udleverer, kan familieretten sikre, at du bliver tilbageholdt, så din datter kan blive udleveret ved politiets hjælp. Det sker dog sjældent i praksis, da det er en meget voldsom oplevelse for både børn og voksne.

Hvis jeres datter fortsat nægter at bo hos sin far hver anden uge – også selv om du har givet udtryk for, at du støtter den aftale – vil jeg anbefale, at du enten forsøger at aftale en ændring af samværet med din eksmand eller forsøger at få en anden samværsordning via Familieretshuset.

Familieretten vil sjældent pålægge tvangsbøder eller andre sanktioner, hvis der verserer en sag i Familieretshuset om samvær – og hvis der i øvrigt stadig er regelmæssigt samvær. Hvis du har brug for hjælp til processen i familieretten, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

 

Sponsoreret indhold