Spørg advokaten

Rasende over bule

19. januar Af Louise Vinkle. Foto: Colourbox.
88-årige Knud havde lånt sin datters nye bil, da en bilist bakkede ind i den. Bilisten nægtede at udlevere sine forsikringsoplysninger. Det gjorde Knud så vred, at han slog manden, som derefter tilkaldte politiet.
Frustreret mand ved sin bil

Fra kontoret:

Jeg var beskikket som forsvarer for Knud på 88 år. Hans datter havde netop købt en helt ny bil, og den havde Knud fået lov til at låne, da han skulle i frimærkeklubben, og hans egen bil var på værksted.

Knud vidste, at datteren var meget øm over sin nye bil, så han havde lovet at passe godt på den. På vej hjem var han stoppet i Føtex for at købe en kage med til eftermiddagskaffen. Da han kom ud fra butikken, så han, at en anden bilist bakkede ind i hans datters bil, som fik en bule.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Knud talte med ham, der havde lavet bulen, men han nægtede at udlevere sine forsikringsoplysninger. Pludselig blev Knud meget vred og slog manden med en knytnæve.

Bagefter var han dybt rystet over sig selv, og han sagde straks undskyld. Men manden meldte det til politiet, og nu skulle vi i retten.

Som udgangspunkt får man en ubetinget fængselsstraf på 30-40 dage for et knytnæveslag i ansigtet – det vil sige, at man skal i fængsel. Knud tilstod under retssagen. Som han sagde:

– Man må stå ved det, man har gjort.

Syg hustru

Men han var rædselsslagen for at komme i fængsel. Hans hustru havde netop fået konstateret lungekræft, og hun havde brug for, at han kørte hende til hospitalet to gange om ugen og i øvrigt hjalp hende i hverdagen. Han var derfor mest bekymret for hende, hvis han skulle en måned i fængsel.

Under retssagen afhørte anklageren Knud om, hvad der var sket. Derefter afhørte jeg ham om hans personlige forhold – hans alder, hans hustru og hendes sygdom og behov for hjælp. Under mine afsluttende bemærkninger til retten gjorde jeg opmærksom på, at jeg mente, at Knud skulle have en betinget straf på grund af hans alder, samt hustruens helbred og behov for støtte. En betinget straf betyder, at man ikke skal i fængsel, hvis man overholder en række vilkår i en prøvetid.

Da retten havde voteret, skulle vi modtage Knuds dom, og han var så nervøs, at han rystede. Knud fik 40 dages betinget fængsel. Han skulle altså ikke i fængsel, medmindre han begik ny kriminalitet inden for et år. Hvis han begik ny kriminalitet i løbet af prøveperioden, ville han skulle i fængsel i 40 dage.

Knud brød grædende sammen. Han var så glad og lettet over resultatet, og han lovede, at han aldrig mere ville begå kriminalitet – nu ville han bare hjem til sin hustru og passe på hende.

Betalte for skaden

I mellemtiden var uenighederne om Knuds datters bil blevet løst, for videoovervågningen foran Føtex viste udover Knuds knytnæveslag, at den anden bilist bakkede direkte ind i datterens bil. Dermed kunne den fremmede bilist ikke løbe fra sit ansvar, og hans forsikringsselskab betalte for skaden på bilen.

Fakta

  • Hvis man bliver idømt en ubetinget fængselsstraf, betyder det, at man skal i fængsel i den periode, retten har fastsat.
  • Hvis man bliver idømt en betinget fængselsstraf, betyder det, at man undgår at komme i fængsel på betingelse af, at man i en prøve-periode overholder bestemte vilkår fastsat af retten. Et fast vilkår er, at man ikke må begå ny kriminalitet i prøveperioden.
  • Retten kan derudover fastsætte forskellige andre vilkår, for eksempel at man skal i misbrugsbehandling eller udføre samfundstjeneste. Hvis man ikke overholder de fastsatte vilkår, kan retten senere bestemme, at man skal afsone sin straf i et fængsel. Retten kan altså gøre straffen ubetinget.

 

Sponsoreret indhold