Spørg advokaten

Samboende - Hvad sker der, hvis den ene dør?

29. december 2022 Af Louise Vinkle. Foto: Colourbox.
”Den anonyme”s søn bor med sin forlovede og deres små børn. De er ikke gift, men har været sammen i fem år. Hvad vil der ske, hvis en af dem dør?
Brudepar der skriver under på ægtepagt

Hej Louise

Hej Louise

Min søn bor med sin forlovede og deres små børn i eget hus, som står i begges navne. De er ikke gift, men har været sammen i fem år. Hvad vil der ske, hvis en af dem dør?

Vil den, som er tilbage, kunne blive boende i huset og eventuelt beholde bilen? Eller er det børnene, som arver?

Vil det ændre noget, hvis de bliver gift? Jeg ved, de ikke har råd til et kirkebryllup med fest bagefter, men de kunne jo gifte sig nu og holde festen senere.

Hvor dyrt vil det være for dem at oprette et testamente til fordel for hinanden?

- Venlig hilsen Den anonyme

Kære Den anonyme

Når din søn bor sammen med sin forlovede, men hverken er gift eller har oprettet testamente, vil det være børnene, der arver, hvis han eller hans kæreste dør.

Det betyder, at den, som er tilbage, kun kan blive boende i huset og beholde bilen, hvis han eller hun har råd til at købe den afdøde partners halvdel af huset og bilen. Det vil der ofte ikke være råd til.

Det er uden betydning, at de har været sammen i over fem år og har børn sammen. Ugifte samlevende arver ikke hinanden, medmindre de opretter et testamente til fordel for hinanden.

Ægteskab

Hvis de vælger at blive gift, vil de blive legale arvinger efter hinanden. Hvis de ikke opretter en ægtepagt, vil de samtidig få delingsformue. Det betyder, at hvis den ene af dem dør, vil alt, hvad de ejer, blive opgjort. Den længstlevende vil kunne beholde halvdelen, og den anden halvdel vil falde i arv efter den afdøde.

Den halvdel, der falder i arv, vil blive delt med halvdelen til ægtefællen og halvdelen til deling mellem børnene. Dermed vil den længstlevende ægtefælle skulle betale et mindre beløb til børnene for deres del af huset og bilen i forhold til, hvis forældrene blot var samlevende.

Testamente

En anden mulighed er, at de opretter et udvidet samlevertestamente, hvor de bestemmer, at de skal arve hinanden, som var de ægtefæller. De kan eventuelt begrænse børnenes arv til kun at udgøre deres tvangsarv. På den måde vil børnene kun få 1/8 til deling efter den først afdøde, mens den længstlevende vil få 7/8. Det vil dermed være endnu mindre, der skal betales til børnene for at købe deres del af hus og bil.

Både og

Din søn og svigerdatter kan også kombinere de to muligheder, så de både bliver gift og opretter et testamente til fordel for hinanden, hvor de begrænser børnene til kun at få tvangsarv efter den først afdøde.

På den måde sikrer de, at den længstlevende har mulighed for at blive boende i familiens hjem.

Jeg vil klart anbefale, at din søn og svigerdatter enten gifter sig, opretter testamente eller begge dele, så den længstlevende forhåbentlig ikke skal flytte fra hus og hjem i tilfælde af dødsfald.

Prisen på et testamente varierer efter, hvor meget rådgivning folk har brug for, men jeg vil anslå, at et testamente som dette vil koste omkring 6.000 - 7.000 kroner inklusive moms.

- Med venlig hilsen Louise

Louise Vinkle

Fakta

Selv om ugifte samlevende ikke har arveret efter hinanden, kan man som samlevere være hinandens nærmeste pårørende i forbindelse med udbetaling af pensioner og forsikringer ved død, hvis pension eller forsikring er oprettet efter den 1. januar 2008. Det er et krav, at man har boet sammen i mindst to år eller har børn sammen.

Hvis pensionen eller forsikringen er oprettet før den 1. januar 2008, er samleveren ikke nærmeste pårørende, medmindre man aktivt har bedt sit forsikringsselskab om det.

Sponsoreret indhold