9 videnskabelige råd til at undgå demens

Hver tredje tilfælde af demens kan potentielt forhindres, hvis ni risikofaktorer såsom rygning, diabetes og social isolation bekæmpes, konkluderer et nyt studie.

På verdensplan er omkring 47 millioner mennesker ramt af demens. Tallet forventes næsten at tredoble til 131 millioner mennesker i 2050.

Men det er formentlig muligt at forhindre ét ud af tre nye tilfælde af demens, hvis hjernens sundhed forbedres ved i løbet af livet at undgå ni risikofaktorer.

Det er en af konklusionerne på et nyt omfattende metastudie med bidrag fra 24 internationale eksperter på området, skriver Videnskab.dk.

Undgå demens: Sådan holder du din hjerne ung

Overvægt og depression kan øge risikoen for demens

De ni risikofaktorer er:

  1. Lav uddannelse til højst 11-12 års alderen
  2. Forhøjet blodtryk som midaldrende
  3. Overvægt som midaldrende
  4. Høretab som midaldrende (kan i mange tilfælde forebygges med høreapparat)
  5. Depression sent i livet
  6. Diabetes sent i livet
  7. Fysisk inaktivitet sent i livet  
  8. Rygning sent i livet
  9. Social isolation sent i livet

Læs også: Kan Videnskab.dk forebygge demens?

Ikke kun i sen alder

Baseret på omfattende befolkningsundersøgelser har det nye studie for første gang kortlagt, hvor mange tilfælde af demens, som kan forhindres, hvis de ni risikofaktorer udryddes. 

35 procent af alle demenstilfælde – svarende til hver tredje – kan undgås, hvis alle faktorerne sættes ud af spil, vurderes det i studiet.

– Selv om demens først bliver diagnosticeret senere i livet, begynder forandringerne i hjernen typisk at udvikle sig flere år tidligere, mens risikofaktorerne for at udvikle sygdommen forekommer i løbet af hele livet – ikke kun i en sen alder, forklarer professor Gill Livingston fra University College London, som er hovedforfatter på det nye studie.

Læs også: Mulig sammenhæng mellem hjertesygdom og demens

Ingen garanti

Forskerne bag studiet har regnet sig frem til risikoen ved at kigge på sammenhænge i store befolkningsundersøgelser. Men de har ikke fundet en årsagssammenhæng, og derfor skal man være varsom med at stole blindt på resultaterne, fortæller en dansk forsker.

– For den enkelte person, som kigger på listen over risikofaktorer, vil nogle være relevante og andre slet ikke. Sådan er det altid med gennemsnitlige betragtninger på store befolkningsgrupper, siger Gunhild Valdemar, der er professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens.

Gunhild Waldemar påpeger, at det ikke nødvendigvis er en garanti mod demens, hvis man undgår risikofaktorerne.

– Der er også ikke-rygere med høj uddannelse og fin hørelse, som får demens. Hvad kan de så gøre? Det er ikke alle borgere i befolkningen, som kan rykke på de ni risikofaktorer, siger hun.

Læs også: Bopæl nær trafikeret vej kan øge risikoen for demens

Læs også på Videnskab.dk

Studie: Chokolade kan reducere risikoen for demens

Voldsomme drømme kan være et varsel om demens