12-årige Luna opgav alt for balletten

Luna Lerche fra Herning plagede sine forældre om at få lov til at danse ballet på Det Kongelige Teaters balletskole i Holstebro, da hun var 9 år. Hun havde set en barsk dokumentar om danske balletbørn, og sådan en ville hun selv være. Med talent, ihærdighed og vilje blev Luna optaget. Hun danser på andet år og drømmer om at rejse til Den Kongelige Balletskole i København for at uddanne sig til balletdanser og blive solodanser på alverdens balletscener.

Da Luna gik i 2. klasse på den lokale folkeskole nær sit hjem i Herning, var hun en travl pige med et hav af veninder og næsten lige så mange fritidsaktiviteter. Alt det ændrede sig den dag Luna så et program for DR om balletbørn. Fra da af, vidste Luna, hvad hun ville med sit liv.

LÆS OGSÅ: Caroline fik opfyldt sit ønske om at blive optaget på balletskolens elitehold >>

- Hun havde plaget om at se dokumentaren "De udvalgte" om børnene på den kongelige balletskole, siden vi så en trailer for den. Jeg var ikke meget for det, for den blev vist efter klokken otte, og Luna var jo kun 9 år. Men jeg gav efter. Vi andre syntes, at den var ret barsk, og at det så ud til at være et hårdt liv for børnene, men Luna var tryllebundet, fortæller Lunas mor 41-årige Rikke Lerche fra Herning, der arbejder som psykolog for Region Midtjylland.

Går glip af uddannelse

Luna ville være balletdanser, men mor Rikke syntes ikke rigtig om ideen.

- Hvis Luna kom ind og fortsatte på den Kongelige Balletskole, ville hun jo ikke engang få en gymnasial uddannelse. Så vi talte længe om det hendes far og jeg, og vi kom frem til, at det ville være værre, hvis hun som 16-årig ville bebrejde os, at vi forhindrede hende i at udleve sine drømme, siger Rikke.

LÆS OGSÅ: Irina fra reality-programmet Fristet blev slået af sin træner på skøjtebanen >>

- Desuden regnede jeg slet ikke med, at hun kom ind. Jeg tænkte, at hvis jeg gik med til optagelsesprøven, så ville der kun ske det, at Luna blev skuffet og måske græd lidt. Så kunne jeg trøste hende, og så ville det ikke være min skyld, at hun ikke blev ballerina, forklarer hun.

Ballet bedre end gymnastik

Men Luna slap igennem nåleøjet og blev optaget i 4. klasse på det Kongelige Teaters Balletskoles afdeling i Holstebro. Hun var lykkelig, og det bekymrede hende ikke spor, at hun skulle vinke farvel til sin klasse og alle veninderne, droppe sin sport og starte et helt nyt liv langt hjemmefra. Tværtimod! Før hun startede på balletskolen, havde hun aldrig stået i 1. position eller lavet en piruette. Nu lever og ånder hun for sin dans.

I starten kørte hendes forældre de 30 km fra Herning frem og tilbage til balletskolen i Holstebro hver dag, men som Luna blev ældre, begyndte hun selv at tage toget alene. Det er en tur på 45 min.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du, at dine børn bliver stressede >>

Hun står op uden brok før seks hver morgen og skal nå toget kl 6.45 for at møde klokken otte. På skolen får eleverne både almindelig undervisning af skolens lærere og balletundervisning af skolens leder Theresa Jarvis Eliasen, 49, der har en lang professionel karriere som balletdanser bag sig i både Lissabon, Berlin, London og København.

Til København som 13-årig

- Nogle gange kan jeg godt bekymre mig, men jeg forsøger ikke at tænke for meget over det. Hvis Luna består balleteksamen til maj og igen næste maj, skal hun flytte til København og bo på det kongelige teaters kollegie "Dronning Magrethe Kollegiet "som 13-årig, fortæller Rikke.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at Luna har fundet noget hun brænder for, men det har jo også en pris. Hvad vil der ske, hvis hun senere får skader og må droppe sin karriere? Så har hun ikke noget at falde tilbage på, siger en bekymret mor.

Målet er at blive solodanser

- Til tider kan det godt irritere mig, at Luna ikke kan stå stille. Hun danser hele tiden og øver sine trin derhjemme også. Hvis vi går en tur, danser hun mere, end hun går ved siden af mig. Men samtidig forsikrer det mig også om, at hun kan lide det og er glad, og det er jo det vigtigste, siger Rikke.

Det er ikke skolens strikse krav, der får Luna til at øve sig. Hun kan slet ikke lade være. Hun danser dagen lang, og hendes drøm er at gå hele vejen igennem det Kongelige Teaters balletskole for at ende som korpsdanser eller måske endda solodanser på det Kongelige Teater.

LÆS OGSÅ: Sådan styrker du dit barns selvværd >>