Børn er seksuelle væsener

Børns seksualitet handler først og fremmest om nysgerrighed, og den skal vi ikke tage fra dem med at skælde eller skamme dem ud. Charlotte Højlund hjælper dig med at tackle dine børns seksualitet.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Børn er seksuelle væsener lang tid før, de fleste af os er klar over. Jeg kan tydeligt huske min egen overraskelse, da min førstefødte dreng kun få uger gammel havde rejsning, så jeg næsten ikke kunne få bleen på ham.

Samme dreng fik også besked med hjem fra børnehaven om, at han burde til hos lægen, for han pillede meget ved sin tissemand og havde måske svamp. På den ene side var det en fin besked at få, for hvis et barn konstant rører ved sine nedre regioner, kan det være tegn på sygdom.

Nysgerrige og nydende

Men ofte er sådan en besked mere udtryk for voksnes manglende forståelse for børns seksualitet, og at vi forveksler den med vores. Børns seksualitet handler om nysgerrighed, og at de har fundet ud af, at det kan udløse rare fornemmelser at røre ved sig selv.
Det skal vi ikke tage fra dem ved at skælde ud eller få dem til at føle sig forkerte. I stedet skal vi forklare dem de sociale spilleregler omkring det.

LÆS OGSÅ: Teenagerens første forelskelse

Fakta om børn og seksualitet

¤ Vi er seksuelle væsener fra fødslen, og det handler ikke kun om kønsorganer, men er en del af den helhed, der omgiver et menneske.

¤ Drenge-spædbørn får rejsning af sig selv mange gange i løbet af dagen, og den aftager også hurtigt af sig selv.

¤ I løbet af de første leveår udvikler både piger og drenge særlige bevægelser med deres bækken med muskelspænding efterfulgt af afslappet ro.

¤ Børns lyst handler om, at det kilder i maven, og at det er rart, når de rører ved sig selv. Selv babyer kan onanere, for børn udforsker deres krop, så snart de kan bruge hænderne.

Kigger på andre børn og voksne

¤ Allerede omkring halvandet til 2-års alderen kan børn blive interesseret i at kigge på og røre ved andre børns kønsorganer. De er ofte også nysgerrige, når de ser deres forældre eller søskende uden tøj på

¤ Omkring 3-års alderen går børn seksualitet for alvor i gang.

¤ Det er normalt, at børnene i perioder bliver begejstrede for frække ord, og at de synes, det er spændende at "bolle".

Doktor-lege

¤ Børn udforsker også deres seksualitet ved at lege læge, undersøge hinandens kroppe og pille ved hinanden med fingrene.

¤ Mange børnehavebørn har perioder, hvor de onanerer meget åbenlyst - det er naturligt og vil oftest aftage af sig selv med tiden.

¤ Fra 6-7-års alderen begynder drenge regelmæssigt at onanere. Pigerne begynder noget senere, selv om en del småpiger er ret interesserede i deres kønsorganer.

(Kilde: Netdoktor.dk og Altomboern.dk)

LÆS OGSÅ: Mellem barn og teenager - de følsomme tweens