De fordrukne unge

Familie-ekspert Charlotte Højlund giver dig tip til at begrænse teenagernes alkoholforbrug.

Der bliver ofte talt om, at de unge drikker for meget, og at den danske ungdom har verdensrekord i druk. Men kan det nu også passe?
Min egen erfaring med mine børn, der er 16, 18 og 21 år, er i hvert fald det modsatte. Jeg oplever, at de unge i dag har deres seksuelle debut og alkoholdebut senere end min generation.
Jeg er klar over, at det er fuldstændig uvidenskabeligt, men jeg hører det samme fra andre med teenagebørn. Nutidens unge giver sig selv lov til at være børn lidt længere, end vi selv gjorde – på trods af det vi hører, læser og ser i diverse medier.

LÆS OGSÅ: 8 gode råd til at tackle din teenager

Og nu viser nyere undersøgelser, at kurven er knækket. At vi ikke bare har bremset udviklingen, men at unge i dag drikker mindre, end de gjorde for 10 år siden. Og det er jo en god nyhed.
Når det er sagt, ved jeg godt, at der er stor forskel på, hvilket miljø man færdes i, og at forældrene har stor betydning. For selv om børn i takt med alderen får indflydelse fra andre end forældrene, er vi stadig deres vigtigste pejlemærker. Det vi gør, gør de også – og omvendt.
Er de ikke vant til at se deres forældre drikke alkohol eller blive fulde, vil de ikke være lige så tilbøjelige til selv at gøre det. Det betyder ikke, at vi aldrig kan drikke alkohol, når vores børn er hjemme eller vågne – blot at vi skal tænke over, hvilke signaler vi sender.

Derfor skal unge ikke drikke:

¤ Alkohol er ikke legetøj, for det kan være farligt. På grund af kropsbygningen tåler piger mindre end drenge. En pige på 15 år, som vejer 50 kilo, bliver tydeligt beruset efter tre genstande, og vil måske blive bevidstløs efter seks.
¤ Når man drikker sig fuld, kan man få alkoholforgiftning, og 15-årige kan gå i koma efter få genstande.
¤ Alkohol får hjernecellerne til at fungere dårligere. Først bliver de mest avancerede funktioner sat ud af spillet, så man bliver lidt løssluppen. Efter 5-10 genstande begynder de mere grundlæggende hjernefunktioner at blive forstyrret, og fortsætter man med at drikke, kommer man ned i krybdyrhjernen, hvor det handler om mad, magt og sex.

LÆS OGSÅ: Pas godt på teenagepigerne

¤ Alkohol er fedtopløsende, og fordi hjernen består af fedt, mister man hjerneceller, når man drikker.
¤ Tømmermænd er et resultat af alkoholens forgiftning af hjernen. Samtidig er der en del urenheder i mange former for alkohol, og endelig bliver man dehydreret, fordi alkohol også er vanddrivende.
(Kilde: alkohol.dk)

Sådan begrænser du teenagerens alkoholforbrug:

Den hollandske professor, Rutger Engels, har udpeget tre sikre metoder til at begrænse unges alkoholforbrug:
¤ Enhver indsats skal tilpasses barnets alder. Lad være med at tale om alkoholforbrug med de yngre børn, for du risikerer at give dem en interesse, de slet ikke har på det tidspunkt. I stedet skal man vente med at tale om alkohol, til børnene er 13, 14 eller 15 år, hvor nogle er begyndt at eksperimentere. Forældreindflydelsen må ikke undervurderes, for klare regler eller et forbud virker. Når børn er 17-18 år, skal indsatsen i stedet rettes mod restaurationer og butikker.

LÆS OGSÅ: Michelle var verdens værste teenager

¤ Indsatsen skal målrettes, for de store landsdækkende kampagner har ingen synlig langtidseffekt. Flertallet af de unge er alligevel ikke i risikogruppen. Dog hjælper kampagner, fordi flertallet hjælper mindretallet med at afholde sig fra at drikke. Samtidig skal risikogrupper have ekstra hjælp.
¤ Kampagner skal bakkes op af lovgivning og håndhævelse af den. Det kan for eksempel være, at man begrænser eller forbyder markedsføring af alkohol over for unge samt har skrappe regler om håndhævelse af aldersgrænser i butikker og på udskænkningssteder. Man kan også have højere aldersgrænser og priser. Det reducerer også unges alkoholforbrug.

Færre drikker

De seneste 20 år er de unges alkoholforbrug faldet markant, på trods af at alle nye alkoholiske drikke smager af sodavand. Statens Institut for Folkesundhed har i perioden 1991-2010 indsamlet data om unge på 15 år og alkohol. Fra 1991 til 2002 steg antallet af unge, der drak en gang om ugen, men det er faldet støt siden – ret meget endda. For drengenes vedkommende var højdepunktet i 2002, hvor 49 procent drak en gang om ugen, mens tallet var 27 procent i 2010. Blandt pigerne var det 39 procent, der i 2002 drak sig fulde en gang om ugen, mens det var 18 procent i 2010.
(Kilde: Statens Institut for Folkesundhed)