Få børnene ud i haven

Det er ikke altid nemt at hive ungerne væk fra playstation og computer. Familieekspert Charlotte Højlund giver dig ideer til billige og nemme aktiviteter med børnene i haven.

Jeg elsker sommer, og så snart solen titter frem, går jeg i gang med mit evige mantra: "Kom nu ud, unger. Det er så dejligt vejr ..."

Men børnene har langt fra så travlt med at komme ud, som jeg har. De har ikke erfaret, at det gode vejr skal udnyttes, og i hvert fald de små tror stadig, at solen skinner om sommeren, og sneen falder om vinteren.

LÆS OGSÅ: Årets sommerfest: Kom til familiedag på Egeskov Slot med Ude og Hjemme

Væk fra computeren

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Men sådan er det jo ikke, og derfor vil jeg have dem ud til frisk luft, lys og bevægelse, så snart der er mulighed for det. Også fordi jeg ved, at hvis jeg ikke presser på, kan de sagtens sidde en hel dag foran fjernsynet og diverse spillekonsoller.

Jeg ved heldigvis også, at de nyder det, når jeg endelig får dem ud. Men jeg har også gjort meget for, at de kan lokkes.

Konkurrencen er hård, når naturen er oppe mod den virtuelle verden, og derfor har vi badebassinet fremme, så snart vi nærmer os 20 grader. Der står en trampolin i haven hele året, og vi har fodboldmål, sandkasse, legehus, basketnet, stangtennis, badminton, cykler, løbehjul, gyngestativ og kridt i lange baner.

Desuden har vi en børneurtehave med kæmpe solsikker, græskar, ærter og jordbær, og jeg er ved at planlægge en Tarzan-have, hvor der kan kravles, klatres og svinges i reb.

Seks tips til at få ungerne ud i haven

¤ Lav regler for spille- og udetid, så en times spil er lig med en time udenfor.

¤ Sørg for, at der er aktiviteter i haven. Også små haver har plads til udendørsspil som stangtennis, boccia og krocket.

¤ Der skal ikke meget jord til en urtehave. Ærter behøver ikke mange kvadratmeter, squash gror godt i kompostbunken, og jordbær lever fint sammen med blomster.

¤ Hav en regel om, at man skal ud hver weekend uanset vejret, ellers bliver udetiden hurtigt overladt til børnehave og sfo.

¤ Lad is være en ude-spise, så de kun spises udenfor.

¤ Vis din glæde ved have- og udeliv. Begejstring smitter.

LÆS OGSÅ: Charlotte Højlunds tips til ferie med børnene hjemme og i udlandet.