Få styr på børnenes fritidsinteresser

Børnenes fritidsinteresser kan være både dyre og tidskrævende, hvis ikke du sætter regler op for dem. Charlotte Højlund giver dig sine tips til at få styr på børnenes fritid.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

En dyr tidsrøver

Jeg bliver ofte spurgt, hvordan jeg får mine børns fritidsinteresser til at gå op - når syv børn skal til fodbold, spejder, gymnastik, svømning og meget andet.

Mange forældre kører børnene til og fra fritidsaktiviter, ofte flere gange på samme dag, og dertil kom stævner i weekenden.
Jeg bliver helt forpustet, når jeg hører om det.
For det første, fordi jeg nægter konstant at være taxachauffør, og for det andet, fordi jeg ved, hvor dyre børns fritidsinteresser kan være i kontigenter og udstyr.

Vigtigt med fri tid

Men derudover mener jeg, at det er vigtigt, at børnene også har tid, der bare er FRI tid. Tid, der kan bruges til at se venner, lave lektier, være sammen med familien eller slappe af.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du stressede børn

Og vi skal ikke være bange for, at vores børn keder sig. Det er kun, når man virkelig intet har at foretage sig, at kreativiteten blomstrer - ikke når man er overstimuleret.
Selv husker jeg tydeligt, når jeg som barn sagde til mine forældre, at jeg kedede mig, og de til min irritation svarede, at det var godt for mig. I dag giver jeg dem ret.

Regler for fritidsaktiviteter

Derfor har jeg regler for mine børns fritids-aktiviteter. Måske kan du lade dig inspirere ...

¤ Højst en (dyr) betalingsaktivitet per sæson. Men jeg tillader FDF eller anden spejderaktivitet oveni, fordi det er billigt, og jeg godt kan lide, at de kommer så meget ud i naturen.

¤ Man kan ikke begynde for sent. Medmindre du håber at opfostre en soloballetdanser, kan man sjældent begynde for sent. Derfor behøver børnehavebørn ikke at gå til fritidsaktiviteter, lad dem endelig vente til skolestart.

¤ Man møder hver gang. Da jeg betaler for fritidsaktiviteterne, er et af kravene, at de skal møde hver gang, medmindre der er en god grund til afbuddet. Desuden lærer de, at der er nogen, der regner med dem, så man ikke bare kan blive væk.

¤ Man fortsætter sæsonen ud. Selvfølgelig kan man vælge forkert, og det er ikke sikkert, at man kan lide gymnastik, bare fordi bedsteveninden kan. Men man fortsætter, så længe der er betalt - også for at give det en ordentlig chance. Hvis man efter en halv sæson stadig ikke bryder sig om det, har man lov at vælge noget nyt.

¤ Børn skal selv kunne transportere sig frem og tilbage, så vidt det er muligt. Dog henter jeg efter fodbold, fordi det i vintersæsonen bliver tidligt mørkt, og de er trætte.

Sæt grænser

¤ Loft over antallet. Mine børn må højst gå til 2-3 aktiviteter hver per sæson, også selv om nogle er gratis. For mange aktiviteter stresser børnene.

¤ Saml dagene. Hvis det på nogen måde er muligt, lægger vi især de mindre børns aktiviteter på samme dage og tidspunkter for at minimere tiden til transport.

¤ Børne- og voksenaktiviteter på samme dage. For selv at kunne få dyrket sport prøver vi at lægge vores aktiviteter på samme dage som børnenes.

¤ Sig nej. Vi er ikke bange for at sige nej til nogle aktiviteter, hvis de er for dyre eller ikke kan lade sig gøre på grund af for lange afstande.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at dyrke motion

Sådan sparer du tid og penge

¤ Forslå billigere alternativer, for eksempel spejder, fodbold og gymnastik

¤ Find de gratis tilbud som frivillig undervisning i SFO'en eller i kommunens ungdomsskole. Ungdomsskolen er fra 7. klassetrin.

¤ Lav en turnusordning, så et barn ad gangen går til en dyr aktivitet. Det fordeler udgifterne over flere år.

¤ Hvis du samler børnene og dine egne aktiviteter de samme dage, minimerer du taxakørslen - og sparer både tid og penge.

¤ Brug tiden fornuftigt. Mens ungerne dyrker sport, kan du få købt ind eller drikke kaffe med en veninde - du behøver ikke at stå på sidelinjen hver gang.

LÆS OGSÅ: Klogere børn med mad og motion