Giv børnene modstand og ansvar

Du hjælper dine børn bedst ved at lære dem at kunne klare sig selv. Familieekspert Charlotte Højlund giver dig tip til at få robuste børn, der kan tackle modgang.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Børn skal lære at tackle livet

Vi har i en del år diskuteret curling-forældre og curling-børn. Sjovt nok er der ikke mange, der vil indrømme, at netop de "curler" deres børn, men hånden på hjertet gør de fleste forældre det i en eller anden udstrækning.

LÆS OGSÅ: Demokrati eller diktatur i familien

Faktum er i hvert fald, at vi i dag gør meget mere for vores børn, end man gjorde tidligere. Vi arrangerer alt for dem, vi bekymrer os mere, og vi gør, hvad vi kan, for at der ikke skal ske dem noget.

Modstand er lærerigt

Men spørgsmålet er, om vi kommer til at gøre for meget for dem, så de ikke lærer at takle livet og dets svære sider. Børn skal slå sig, både i overført og reel forstand, for ellers lærer de ikke, at de kan overkomme modgang. Det har børnene brug for, selv om det kan være svært som mor eller far at stå og se på, mens børnene får knubs. Man lærer nemlig ikke af succes - ikke ret meget i hvert fald, til gengæld lærer man rigtig meget af modstand.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en lykkelig familie

Jeg glemmer aldrig første gang, jeg bad Sophus om at køre i skole uden ledsagelse af sin storesøster, Kamille. Han var 8 år og skulle følges med halvandet år ældre Sylvester. Sophus ville bare ikke, men jeg fik ham overtalt, fordi jeg fortalte, at jeg vidste, at han kunne. Da han endelig satte sig op på cyklen, var han næsten fysisk vokset 10 centimeter - så stolt var han. Og derefter ville han ikke længere køre sammen med Kamille, fordi han følte sig for stor. Børn skal udfordres og gives ansvar, fordi de vokser af det ...

Sådan får du stærke børn:

• Børn skal hjælpes, men ikke med alt. De skal have hjælp, når de er i vanskeligheder - ellers ikke.

• Lad børn selv tackle udfordringer, skuffelser og nederlag. Når de har klaret dem, vokser deres selvbevidsthed, og de kan fremover selv finde løsninger på deres problemer. Har de ikke lært det, vil de i stedet give op.

• Lad barnet selv rejse sig - også selv om det kun er 2 år. Et barn, der falder, skal ikke løftes op. På den måde lærer det, at det kan klare sig uden sine forældre.

LÆS OGSÅ: Henriette blev kaldt en dårlig mor

• Børn skal så vidt muligt selv løse uoverensstemmelser med andre børn. De må gerne slås om legetøjet, så de lærer, hvordan man skændes og bliver gode venner igen.

• Giv dem ansvar og opgaver som at gå ud med skraldespanden, fodre et dyr eller sørge for lektier. Større børn kan også selv pakke tasken til tur og idræt samt holde orden i skoletasken.

Vær stabil og sæt grænser

• Vær stabil og tydelig som forælder, hvor du både accepterer børnene og sætter grænser. Børn skal ikke have deres vilje, fordi man ikke kan holde ud, at de græder.

• Negative erfaringer skal følges op af kærlige forældre. Børn skal altid kunne regne med forældrenes hjælp og støtte, uanset hvad de har gjort.

• Kedsomhed udvikler. Børn har godt af at kede sig, og at man ikke planlægger alle mulige aktiviteter for dem. Kedsomhed udvikler kreativiteten.

• Kast dem ud i livet. Det lyder banalt, men livet er stadig den bedste skole.

(Kilde: Sådan tackler du modgang)