Fredag d. 12. oktober 2012 - af Marianne Knudsen / Foto: Steen Wrem
Gode råd fra en familie til et barn med diabetes
Det var et chok for den dengang otteårige Freja og hendes forældre, da hun pludselig fik den kroniske sygdom type 1-diabetes.

Frejas forældre havde haft en lille mistanke forinden, fordi datteren Freja havde tabt sig meget og drak og tissede konstant. Men de var slet ikke forberedte på at få mistanken bekræftet. Men den praktiserende læge tøvede ikke: Freja havde fået diabetes.
- Alle mulige tanker fløj rundt i hovedet på mig. Vil hun få nyreskader? Vil hun få et godt liv? Skal vi nu overvåge hende døgnet rundt? Jeg var virkelig chokeret, forklarer Frejas far, Kasper Hincheli fra Vordingborg.
Få gode tips til at holde styr på blodsukkeret fra lægen Jerk W. Langer her
Freja ville selv stikke insulin i maveskindet
Fakta om type 1-diabetes
Hver dag får et barn konstateret type 1-diabetes. Man kender ikke årsagen, og derfor er det umuligt at forsøge at forebygge.
Kilde: Diabetesforeningen
Han og datteren Freja blev sendt direkte videre til sygehuset, hvor Freja skulle instrueres i at tjekke sit blodsukker og stikke sig med en insulinpen.
Selv var Freja tapper og bad om lov til selv at stikke insulinen i maveskindet.
Svært at slippe ansvaret for Freja
Kasper gik nærmest i panik, hvis Frejas blodsukker var for højt, og skældte ud over, hvor det kom fra. Rikke fik straks skyldfølelse og tænkte, det var hendes skyld.
- Det sværeste har været at give slip og lade andre have ansvaret for hende. Det er jo et spørgsmål om tillid, og vi gik nogle gange rundt som løver i et bur, når Freja ikke var hjemme. Altid med telefonen lige ved hånden, siger Rikke og tilføjer, at det dog er blevet bedre med tiden.
Læs også, hvordan du kan beskytte dig selv mod type 2-diabetes ved at træne dine muskler
Nu kan Freja spise hvad hun vil trods diabetes
Lidt lettere er hverdagen med diabetes dog blevet, efter at Freja har fået en insulinpumpe forbundet med en infusion i maven. Den betyder, at Freja kan spise, når hun vil - og hvad hun har lyst til - uden at skulle stikke sig, og hun kan korrigere et højt og lavt blodsukker. Hun skal dog fortsat måle sit blodsukker otte til 10 gange om dagen.
Og så har Rikke og Kasper besluttet sig for at samarbejde om datterens kroniske sygdom og ikke lade den splitte familien ad.
Bog om livet med diabetes:
Rikke og Kasper Hincheli har valgt at skrive en bog om, hvordan livet ændrede sig for Freja og familien, da hun fik konstateret diabetes.
"Et barn med diabetes" hedder erfaringsbogen og er ment som en hjælp til de mange familier, der har et barn med diabetes.