Højsæson for lus

Lus er uvelkomne husdyr i mange børnefamilier, og de små kløende kræ kan være svære at slippe af med igen. Her kan du se, hvad der er myter, og hvad der er fakta om lusene, og samtidig få familieekspert Charlotte Højlunds tip til et hjemmelavet lusemiddel.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Lus er et tilbagevendende problem for mange børnefamilier, og da lusemidler er dyre, er mange begyndt at bruge hjemmelavede midler eller blot balsam og kæmning.
Nogle frygter også, at der er farlige kemikalier i lusemidlerne, og at lusene bliver resistente over for dem.
Ifølge biolog og "luseekspert" Kim Søholt Larsen har den frygt dog ikke hold i virkeligheden, for moderne lusemidler indeholder ikke skadelige stoffer og danner ikke resistens.

Gammelt husråd

Til gengæld er midlerne generelt dyre, og det kan være en sej omgang at få fjernet lus og æg, især hvis der er flere børn i familien, og de har langt eller kruset hår.
Selv bruger jeg en blanding af sprit og balsam og en "gammeldags" tættekam, som jeg mener, er det mest effektive.

LÆS OGSÅ: Trin for trin: Sådan kæmmer du

Her får du fakta om lusene:

Sådan smitter lus:

¤ Lus smitter især gennem hoved til hoved-kontakt.

¤ De forlader kun frivilligt et hoved, hvis de får mulighed for at kravle over på et andet, fordi der er tæt kontakt mellem de to hoveder.

¤ Håret fra en person skal være i tæt og sandsynligvis længerevarende kontakt med en anden persons hår, inden "en overførsel" af lus finder sted.

Klatrer fra hoved til hoved

¤ Kontakten skal vare længe nok til, at lusen fra den ene persons hoved kan gribe fat i et hårstrå fra den anden person og bevæge sig over på den nye vært.

¤ Eksperimenter i laboratoriet med hår til hår-overførsel peger på, at der selv under de mest ideelle betingelser kun sker en overførsel af lus i mindre end 10 procent af tilfældene.

¤ Trods forsøgenes resultat regnes hoved til hoved-kontakt for at være den altafgørende smittevej.
(kilde: liceworld.com)

LÆS OGSÅ: Lægens gode råd: Sådan holder du dig rask i efteråret

Sådan smitter lus ikke:

¤ Lus, der kommer væk fra hovedbunden, overlever ikke særligt længe og har ikke mange chancer for at genetablere sig hos en anden vært. Derfor er frygten for, at huer, tørklæder og lignende, der hænger tæt på knagerækken i skolen eller børnehaven, udgør en smitterisiko, ubegrundet.

¤ Udenlandske undersøgelser fra skoler viser, at hue til hue-smitterisikoen ikke eksisterer eller er så uendelig lille, at der ikke er grund til særlige forholdsregler på det område.

¤ Andre undersøgelser fra udlandet viser, at selv om mange elever har lus, finder man ingen lus på gulvene i klasselokalerne.

¤ Undersøgelser af hovedpuder fra personer med lus afslørede kun ganske få tilfælde af lus.

Bamser, børster og kæledyr er frikendt

¤ Der er ikke nogen undersøgelser, der har kunnet påvise, at børster, kamme, hovedtelefoner og lignende, som har været anvendt af personer med lus, spiller en rolle for overførsel.

¤ Lus kan heller ikke overleve på vores kæledyr, sovedyr, dukker, plysbjørne eller andet med "pels", så der er ikke grund til at skænke dem særlig opmærksomhed i jagten på lusene.

¤ Selv om man ikke helt kan udelukke smitte fra omgivelserne, giver det altså ikke mening at bruge energi på at bekæmpe lus i møbler, tøj, brugsgenstande eller andre steder i omgivelserne.
(kilde: liceworld.com)