Idéer til hygge med børnene i juleferien

Selv om det er hyggeligt at holde fri med familien, kan det også være hårdt at være sammen i mange dage. Charlotte Højlund giver dig idéer til juleferien - og det gælder først og fremmest om at få slappet af og nyde hinanden.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Skolebørnenes juleferie er lang i år - for mine egne børns vedkommende betyder den i hvert fald 16 dages frihed.
Selv om der måske er fyldt godt op i kalenderen med alle mulige arrangementer hos familie og venner, kan et par ugers ferie godt være lang tid at være sammen - selv med mennesker, man elsker.

Tid til at være

Men det er netop det, vi skal i disse dage: være sammen. Ikke nødvendigvis om en masse planlagte aktiviteter, men om at nyde, at vi har tid til at gøre ingenting. Det er der nemlig ikke meget plads til i hverdagen. Tid til bare at være ...

LÆS OGSÅ: I sidste øjeblik: Risalamande med kirsebærsauce

Så nyd det nu, og skru gerne lidt ned for aktivitetsniveauet og familiebesøgene. Noget af det bedste ved julen er, at man efter al stressen i december selve juleaften og i dagene efter kan tillade sig at holde fri og nyde resterne af alt arbejdet med julemad, -kager og -konfekt og bare hygge.

Hvad skal vi lave i juleferien?

• Alt, I har lyst til. Men I behøver ikke alle at gøre det samme på samme tidspunkt. Når juleferien er så lang som i år, er der plads til, at vi kan dele os op uden dårlig samvittighed.

• Så lidt som muligt. Prøv at få gearet ned, nu hvor der er mulighed for det. Både børn og voksne har et stramt program til daglig, og vi har godt af at lave ingenting.

LÆS OGSÅ: Kreative idéer: Nemme nisser

• Kede os og slappe af. Jeg hadede mine forældres kommentar: "Det er godt for dig", når jeg som barn sagde, at jeg kedede mig. Men både store og små har godt af at kede sig, fordi det fremmer kreativiteten.

• Få gjort det, du ellers ikke når, hvad enten det er praktiske opgaver eller nærvær med børnene. Flyt om, tag dig tid til højtlæsning, gå på café med børnene, når der alligevel skal byttes gaver, eller se den film, som de har plaget om at få lov til at se så længe.

Frisk luft er godt for alle

• Kom ud og nyd vejret, selv om det er koldt, vådt, råt og blæsende. Frisk luft er godt for alle, og naturen er skøn på alle årstider.

• Vær sammen om de dagligdags opgaver som madlavning eller bagning, der normalt ikke er tid, energi eller overskud til.

LÆS OGSÅ: Tip til jul i skilsmissefamilien

• Skab nye rutiner uden at få ødelagt hyggen og nærværet. På et par uger kan man godt få vænnet et barn til at sove i egen seng eller smide sutten.

• Leg med børnene, og tag dig tid til at hjælpe med og interessere dig for alt det nye legetøj. De vil så gerne dele deres oplevelser - også med forældrene.