Jordskælvet ødelagde Vibekes børnehjem

Da jordskælvet ramte Nepal lørdag den 25. april, befandt danske Vibeke Pedersen sig sammen med børnene på øverste etage af børnehjemmet i Kathmandu.

Husker du Vibeke Pedersen fra Svendborg? I 2012 skrev Ude og Hjemme artiklen om hendes fantastiske arbejde med at bygge et børnehjem op i Nepals hovedstad Kathmandu.

Vi rejste med hendes unge arvtager, den 24-årige socialrådgiverstuderende Christina Blovsted, derud for at besøge børnehjemmet og fortælle om de to kvinders kamp for at give børnene en god opvækst med tryghed, kærlighed, omsorg, mad og skolegang - og dermed en uddannelse, som de kan basere deres fremtid på.

LÆS OGSÅ: 24-årige Christina arver 24 børn i Nepal

Befandt sig på børnehjemmet

NHOCCA. Sådan forkortes børnehjemmet Nepal Highlander Orphan Children's Care Association. Da jordskælvet ramte Nepal lørdag den 25. april, befandt Vibeke sig på børnehjemmet sammen med børnene. Det er siden kommet frem, at skælvet målte 7.8 på Richter-skalaen og dermed er det kraftigst i landet i 80 år. Dødstallet stiger dag for dag og ventes at blive over 10.000.

- Vi sad på øverste etage i bygningen, da skælvet ramte klokken 11.56. Børnene havde undervisning, og vi hyggede os, men så brød helvede pludselig løs. Instinktivt kastede de sig ned under bordene, og nogle af dem hang på ryggen af mig, mens de skreg og skreg. Det varede omkring 3 et halvt minut, men for os føltes det som en evighed, fortæller Vibeke, der netop er vendt hjem til Danmark.

Nu arbejder hun på at skaffe nødhjælp, så børnehjemmet hurtigst muligt kan komme på fode igen.

LÆS OGSÅ: Jonathan styrtede i døden

Sov under presenning

- Vi havde lige fået 7 nye børn ind, som alle befandt sig i underetagen. Heldigvis var de heller ikke kommet noget til. Uden for kunne vi konstatere, at muren til nabogrunden var væltet. Den er tom, så vi søgte tilflugt dér, så vi ikke blev ramt af de sammenstyrtende bygninger, fortæller Vibeke.

De efterfølgende 3 nætter sov børn og personale under en presenning på grunden.

- Det tordnede og lynede og regnede, og der kom cirka 100 efterskælv, men vi klyngede os til hinanden, og vi holdt alle sammen fast i, at vi nu var i sikkerhed, fortæller Vibeke.

LÆS OGSÅ: Timo overlevede abort- og mordforsøg

Kampen for rent drikkevand

Under skælvet gik børnehjemmets vandtanke bl.a. i stykker, og dermed forsvandt det rene drikkevand også. Det er det problem, der fylder mest i Vibekes tanker lige nu.

- Muren er væltet, og fundamentet har fået en stor revne, så huset skal sættes i stand, inden vi kan flytte ind igen. Men det er drikkevandet, der er det største problem lige nu, fortæller Vibeke.

Derfor samler hun bl.a. ind via en nødhjælpskonto, og desuden går overskuddet fra en bazar i Svendborg 9.-10. maj også til rent drikkevand og genopbygningen af børnehjemmet.

Læs om katastrofen i Nepal i Ude og Hjemme nr. 19, der udkommer i morgen onsdag den 6. maj 2015.

 

Støt NHOCCA-børnehjemmet her:

Vibeke Pedersen har oprettet følgende nødhjælpskonto: Nordea Bank: reg.nr. 2680 – konto nr.: 0719628745 . Det er desuden muligt at støtte via Mobilpay til nummerer: 24211536 (skriv “Jordskælv” i Skriv besked). Bazaren til fordel for børnene på NHOCCA-børnehjemmet finder sted lørdag den 9. maj og søndag den 10. maj på Ørkildskolen i Svendborg. Begge dage kl. 11-15.