Jul med børnene

Julen er børnenes fest, og det giver udfordringer i mange skilsmissefamilier. Men husk, at det vigtigste er samværet og hyggen - og at børnenes største ønske er, at mor og far giver sig tid til dem.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Jul med hele flokken

I år er det juleaften hos os på den rigtige dato - altså den 24. december. Men hvert andet år holder vi jul lillejuleaften, når alle børnene er samlet.
Jeg kan nemlig ikke få mig selv til at fejre jul uden halvdelen af flokken, der jo også skal være sammen med deres far.

Det er sjovt, som ens opfattelse af julen ændrer sig, når man bliver forældre - og hvis man siden bliver skilt.
Da jeg blev mor for første gang, ændrede julen karakter og blev virkelig børnenes fest. Jul er i mit hoved ikke rigtig jul uden børn.

En følelse af jul

Siden blev jeg skilt og skulle finde nye måder at gøre tingene på, især da der kom flere børn til. Vi endte som sagt med at fejre juleaften, når alle børnene er samlet. Det har jeg det fint med. Datoen er ikke det vigtigste, det er til gengæld følelsen. Og vi kan godt føle, at det er jul, selv om kalenderen siger noget andet.

Jeg tror, at man bliver mere rummelig og fleksibel efter en skilsmisse, fordi man er nødt til at få det til at fungere, også selv om man må ændre på traditionerne.
Uanset, om du har en samlet familie hos dig eller ej, håber jeg, at du lader følelsen være det vigtige og spekulerer mindre på, om alt er præcis, som det plejer.

LÆS OGSÅ: Charlottes tips til jul i skilsmissefamilien

En god jul

Hvad forstår et barn ved en god jul?

¤ Hygge med familien. Det gælder både forældre, søskende, bedsteforældre og andre familiemedlemmer. Det er mindre vigtigt, hvem der er med, bare de er glade, og der er en god stemning.

¤ Hav tid sammen. I en større undersøgelse for et par år siden spurgte man børn, hvad de glædede sig mest til ved julen, og svaret var entydigt "tid". Så stress mindre over, om alt bliver perfekt, og giv børnene det, de savner allermest i hverdagen: Din tid.

¤ God mad. De fleste børn er glade for mad - som de kan lide, og der er flæskesteg, kartofler og brun sovs svært at slå. Lad være med at lave for meget om på den traditionelle menu ved at finde på nye "spændende" retter.

LÆS OGSÅ: Lækker opskrift på risalamande med kirsebærsauce

¤ Gaver - store som små. Selvfølgelig vil børn gerne have gaver til jul, men størrelse og antal betyder
mindre, især for de mindste. Der kan den mest uskyldige mandelgave næsten være nok, fordi mange gaver stresser dem, når der ikke er tid til at pakke helt ud og begynde at lege.

En helt særlig dag

Det er kun jul en gang om året, så lad bare "alt" være tilladt og hyg igennem, mens du sætter opdragelsen lidt på pause:

¤ Børn glæder sig til denne dag de resterende 364 dage om året, og derfor er det o.k., at det ikke kun er slikdag en dag om ugen, men flere dage i træk.

¤ Bliver det for meget med de søde sager, så sørg for at have både nødder, appelsiner, mandariner, clementiner og diverse klart.

¤ Få spist både julekagerne og konfekten. Der er intet ved det efter juleferien, og så får I også alt det søde hurtigere overstået.

¤ Tag dig tid til at være sammen med børnene - få bygget deres legetøj og spil de nye spil.

¤ Også kontrollen med fjernsyn og spillekonsoller kan du give lidt mere slip på i julen. Julen ér noget særligt, og det kan selv små børn godt forstå - også når den er slut.

LÆS OGSÅ: Kreativ med børnene: Sødt nissepar i karton