Kærlighed til stedbørnene

Familie-ekspert Charlotte Højlund er ikke i tvivl om, at man sagtens kan elske sine stedbørn som sine egne. Det er en myte, at ens biologiske børn betyder mest, men det tager tid at nå dertil.

Selvfølgelig kan man elske andres børn

Jeg bliver ked af det, når stedforældre med den største selvfølge udtaler, at ”man kan aldrig elske en andens barn lige så meget som sit eget.”
Til gengæld blev jeg rigtig glad, da jeg læste Thomas Milsteds nye bog, ”Stedbørnene”, hvor han gør op med den myte. I stedet mener han nemlig, at det – modsat hvad mange tror – er unaturligt ikke at elske sine stedbørn lige så højt som sine egne børn. Og når man elsker sine egne børn højere end sin kærestes og har svært ved at lukke ”fremmede” børn ind, er det ikke en naturlig reaktion.

LÆS OGSÅ: Skilsmissebørn har brug for en fast base

En svær proces

Tak Thomas! Jeg blev lykkelig over, at der endelig er en ekspert på området, der mener det samme som mig. Selvfølgelig kan det lade sig gøre at elske andres børn lige så højt som sine egne. Det er ikke nødvendigvis nemt, tværtimod kan det være en svær proces, men det kan lade sig gøre. Og det modsatte er ikke en naturlov.
Prøv at forestille dig, at din bror eller søster samt deres ægtefæller døde, og at dine niecer og nevøer skulle bo resten af deres barndom hos dig. Ville de ikke stille og roligt blive en del af din flok, som du ville elske på linje med dine egne? Det ville de hos mig. Det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om.

LÆS OGSÅ: Hjælp delebørn med at tackle to hjem

Selv om jeg endnu ikke har været stedmor til nogen, kun stedbarn, er jeg heller ikke et øjeblik i tvivl om, at jeg ville komme til at holde af en kærestes børn helt på linje med mine egne. Og jeg glemmer aldrig min eksmand Jonas’ ord, efter at vi havde fået vores første fælles barn: – Jeg blev så lykkelig den dag, jeg fandt ud af, at jeg kunne blive præcis lige så vred på Sylvester som på de store. At der for mig ikke er forskel.

Spørgsmål til eftertanke:

✿ Hvorfor bliver jeg irriteret på mit stedbarn, når det styrter rundt i stuen, mens det ikke generer mig, når mit barn gør det samme?
✿ Hvorfor føler jeg bidende jalousi, når min kæreste kærtegner sit barn?
✿ Hvorfor føler jeg svigt, når mit stedbarn får opmærksomhed?

LÆS OGSÅ: Sådan får du sammenbragte børn til at føle sig som søskende

✿ Hvorfor har jeg en følelse af, at mit eget barn har mere ret end mit stedbarn?
✿ Hvorfor kan jeg ikke være retfærdig i forholdet mellem mit eget barn og mit stedbarn?
(Kilde: ”Stedbørnene” af Thomas Milsted)