Lad bare børnene dele værelse

I familier med mange børn eller lidt plads er det ikke altid muligt at give børnene hver sit værelse. Og det behøver slet ikke at være noget problem, tværtimod. Familieekspert Charlotte Højlund hjælper dig med at se fordele og ulemper ved fællesværelset.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Det er trygt med fælles værelse

Der er ingen grund til at have dårlig samvittighed, hvis dine børn er nødt til at dele værelse. For de små børn kan det endda være mere trygt end at sove alene.
Hjemme hos os er det kun min ældste søn, Sebastian, der har haft sit eget værelse de to gange, vi indtil videre har boet i hus.
Det har ikke været nødvendigt for de andre, og de har ikke ønsket det.

Pigerne flyttede sammen igen

Da vi på et tidspunkt havde mulighed for det, gav vi Karoline og Kamille hvert sit værelse, men de endte altid med at gå ind til hinanden om natten, og så rykkede vi rundt igen.
Tit er vi bange for at tage noget fra børnene, hvis de skal dele. Det er muligt, at de får mindre privatliv, men de får til gengæld tryghed, og det - tror jeg - er mere værd for dem.

LÆS OGSÅ: Babyer skal sove hos mor til de er tre år

Fordele og ulemper ved at dele værelse:

¤ Især små børn føler sig trygge ved at dele værelse med en søskende. Ligger man i sit eget værelse, kan det føles meget stort og mørkt, når man er lille.

¤ De behøver ikke så meget legetøj, fordi de kan dele hinandens.

¤ De lærer at dele - der er mindre "mit, mit, mit".

LÆS OGSÅ: Sådan får du sammenbragte børn til at føle sig som søskende

¤ De lærer at tage det mere afslappet, at mindre søskende godt kan komme til at ødelægge ting.

De lærer at indgå kompromis

¤ De lærer kompromisets svære kunst, når en vil have lys og en anden ikke.

¤ De lærer at forhandle og indgå kompromiser, hvis de ikke vil se samme film på værelsets fjernsyn.

¤ Børnene lærer at sove, uden at der altid skal være fuldstændig ro omkring dem.

Sover bedre

¤ De vækker måske hinanden (tidligt), men lærer til gengæld også at underholde hinanden uden nødvendigvis at skulle vække forældrene lige med det samme.

¤ Klædeskabet kan nemt deles: Den stores tøj øverst, den mindstes nederst.

¤ Det kan give problemer, hvis det ene barn vækker det andet, men som regel vænner de sig til at sove flere i samme rum.

LÆS OGSÅ: Sådan opdrager du børnene med ros og tålmodighed

Sådan indretter du på lidt plads:

Hvad gør man, hvis man skal flytte fra store lyse værelser til små og trange, og antallet af hjemmeboende børn er det samme?

¤ Begynd med at tænke alternativt og i pladsbesparende løsninger, som for eksempel køjesenge. Drop at have seng, skrivebord, klædeskab og tv på hvert værelse og brug i stedet de mindre værelser til soveværelser og indret et større værelse til fællesrum med plads til leg, lektielæsning, tv og tøj.
På den måde kan tre børn dele to værelser eller to et stort og et lille, og på et deleværelse er det ikke nødvendigt med to af det hele. Der skal kun bruges et tv, en spillekonsol, et klædeskab og et skrivebord, hvis det placeres ud fra væggen, så man kan sidde på hver side.

¤ Du kan også indrette i højden. Selv om hverken høje skabe eller reoler er særlig børnevenlige, giver det mere opbevaringsplads. De ting, der ikke bruges tit, kan stå øverst.

¤ Vil du stadig give børnene privatliv, kan du dele rummet op med en kommode ud fra væggen eller en rumdeler. Skal det være mere permanent, kan du bygge en væg med skydedør, men husk, at der skal være dagslys i begge rum.